Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-18

Investeringarna som ska lyfta Investor: ”Måste leverera”

wysiwyg_image

Investor har investerat aktivt den senaste tiden.
Nu öppnar vd Johan Forssell för ytterligare köp.
– Men innan det blir aktuellt måste vi leverera på de förvärven som vi har gjort, säger han till Aktiespararen.

Investor har främst uppmärksammats för sitt utökade ägande i Ericsson.

Men investmentbolaget har, lite i skymundan, gjort fler investeringar den senaste tiden.

Vd Johan Forssell lämnar dörren på glänt för nya förvärv – samtidigt som han är noga med att leva i nuet.

Investor kunde summera ett lyckat fjolår på sin bolagsstämma där 2017 stängdes. Investmentbolagets justerade substansvärde ökade med 16 procent och totalavkastningen uppgick till 13 procent. Bättre än både Stockholmsbörsens SIXRX-index och högre än bolagets eget avkastningskrav.

Investor har heller inte legat på latsidan när det kommer till att investera. Totalt har bolaget handlat aktier i ett av sina noterade kärninnehav, Ericsson, för 3,3 miljarder kronor.

Medier beskriver det som om en maktkamp pågår mellan Investor och Christer Gardells aktivistfond Cevian. Investor äger flest röststarka aktier medan Cevian är den kapitalstarkaste ägaren.

– Vi såg en möjlighet i marknaden. Under de senaste 18 månaderna har vi stärkt vårt ägande i Ericsson. Aktierna har vi köpt till ett pris om ungefär 50 kronor per aktie, säger vd Johan Forssell till Aktiespararen.

Ericsson har gjort spararna ytterst besvikna sedan millennieskiftet. Telekomjättens aktie har visserligen stigit i år, mycket tack vare ett lättnadsrally efter att förlusten i det första kvartalet visat sig vara mindre än väntat, men kursen är ned omkring 90 procent de senaste 18 åren.

– Den här investeringen har vi gjort för att vi tror på den strategi som styrelsen och ledningen har lagt fram.

Vad är det som gör strategin rätt?

– Att Ericsson tänker fokusera på kärnverksamheten och forskning och utveckling. Inte minst inom 5G-tekniken. Sedan kommer bolaget även att jobba med effektiviseringar. Vi står bakom strategin till fullo, betonar Johan Forssell.

MISSA INTE: Wallenberg: "Ekholm och Leten fixar framkant på 5G"

”Fantastiskt bolag”

För några veckor sedan bröt Investor ny mark. Automationsbolaget Piab blev wallenbergarnas första svenska helägda bolagsköp sedan 2013. 6,95 miljarder kronor kostade förvärvet som gjordes från ett av de andra maktbolagen, EQT. Johan Forssell är glad  över nytillskottet i Patricia Industries, som samlar upp de onoterade innehaven.

– Piab är ett fantastiskt bolag.  De har en vakuumbaserad teknik som används för att flytta komponenter och logistik och sitter ofta långt ut på robotarmen. Det finns en väldig bredd eftersom produkten går att använda inom många olika typer av industrier. Bland annat inom läkemedels- och fordonsindustrin.

Johan Forssell ser även en trend mot alltmer automation och menar att Investors kunnande inom verkstadssektorn, ABB och Atlas Copco är två av innehaven, kommer att kunna ta Piab till nya höjder.

– Det är ett välskött bolag som har ett bra kassaflöde. Vi betalar hellre lite mer för att få in bra bolag än tvärtom.

Investor har även, genom Patricia Industries, förvärvat amerikanska sjukvårdsproduktsföretaget Sarnova.

– De har en stark position, ett fint kassaflöde och en bra ledning, säger Johan Forssell, som gillar bolagets färdigheter inom både speciella nischer som andningsvägar och dess sätt att jobba med distribution och logistik.

LÄS MER: Wallenbergs stora orosmoln: "Djupt negativt"

Jagar ständigt förbättringar

Johan Forssell gläds över hur utvecklingen ser ut bland Investors noterade kärninnehav.

– Alla bolag har olika förutsättningar. Det är något som man måste tänka på. I vissa fall kanske efterfrågan är stark, i andra fall kanske den inte är lika stark. Generellt sett är bolagen i bra skick.

Men det betyder inte någonstans att Johan Forssell eller styrelsen är nöjda.

– Det gäller att vara ödmjuk och ständigt leta efter förbättringar, även i bolag som Atlas Copco som har gått väldigt, väldigt bra.

47-åringen understryker att ytterligare förvärv eller investeringar kommer att ske framöver. Räkna dock med att det kommer att dröja ett tag innan något presenteras.

– Strategin ligger fast. Nu ska vi leverera på de investeringar som vi har gjort och göra operationella förbättringar i de innehav som vi redan har i portföljen.

Det känns som om ni har förutsättningar att göra förvärv när möjligheten dyker upp?

– Absolut. Vi har ett starkt kassaflöde och en god finansiell ställning. På sikt vill vi addera nya bolag till Investor, säger Johan Forssell.

SE ÄVEN: Gardells känga åt Wallenberg och Lundberg: "Sved inte tillräckligt"

FAKTA

Johan Forssell om …

Delningen av största innehavet Atlas Copco: ”Den fortgår enligt plan (Epiroc väntas börsnoteras i juni). Ytterligare värden kommer att tas fram. Styrelsen var helt enig om att göra delningen.”

Problemen i vårdbolaget Aleris i Patricia Industries: ”Den finansiella utvecklingen har inte varit tillfredsställande. Nu vidtar Aleris kraftiga åtgärder, genomför effektiviseringar och stabiliserar lönsamheten".

Utvecklingen i viktiga Mölnlycke: ”Där har vi sett en liten lägre tillväxt, och ökad organisk tillväxt är högsta prioritet. Men det är också viktigt att tänka på att Mölnlycke har levererat marginaler på 28–29 procent de senaste åren. Det finns stor potential i flera länder och vi jobbar med förbättringar.”

Världsekonomin: ”Vi har haft en bra konjunktur ett längre tag. Nu är den amerikanska långräntan uppe på 3 procent och andra ledande indikatorer viker en aning. Vi kan vara på väg in i en lite tuffare tid. Det gäller att ha flexibilitet och att vara förberedd.”