Aktiespararna

Investmentbolag med kunglig glans

Av Redaktionen
23 juli 20193 min lästid
Investor, Bure Equity och Latour. Svenska investmentbolag hör till de tyngsta innehaven i kungabarnens aktieportfölj, visar Dagens Industris sammanställning. "Det är alltid bra som stomme i en långsiktig aktieportfölj", säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.

Kronprinssesan Victoria. Foto: Jonatan Palm. Copyright: Kungl. Hovstaterna.

Investor, Bure Equity och Latour.
Svenska investmentbolag hör till de tyngsta innehaven i kungabarnens aktieportfölj, visar Dagens Industris sammanställning.
– Det är alltid bra som stomme i en långsiktig aktieportfölj, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.

Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine är de huvudsakliga ägarna av portföljbolaget Gluonen, som sköts av hovets ekonomidirektör Jan Lindman utan inblandning från kungafamiljen.

Portföljen värderades 35,7 miljoner kronor utifrån börskurserna den 22 juli, enligt data från ägartjänsten Holdings som Dagens Industri analyserat. Flera av de största innehaven är svenska investmentbolag.

Innehaven av aktier i Investor, Bure Equity och Latour uppgår till till 6,2 respektive 4,1 och 4,0 miljoner.

– Investmentbolag som stomme i en långsiktig aktieportfölj är alltid bra och jag tycker att samtliga av dessa tre aktier är väl värda att toppa portföljen med deras goda historik och framgångsrika ägare, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.

Däremot har Gluonen sålt hela sitt innehav i Kinnevik, till förmån för större innehav i Nordea, SEB och Intrum, rapporterar Dagens Industri.

Att Gluonen väljer att öka andelen bankaktier på de här nivåerna behöver inte vara fel i en långsiktig aktieportfölj, de svaga kvartalsrapporterna till trots, anser Carl-Henrik Söderberg.

– Tajmingen kan såklart diskuteras men den sammanlagda bankexponeringen uppgår samtidigt bara till 7,5 procent av den totala portföljförmögenheten, vilket är förhållandevis lite.

Kungabarnen äger också rejäla poster i verkstadsbolagen Volvo, Sandvik och Atlas Copco. Det är kvalitetsbolag som passar utmärkt i en väldiversifierad långsiktig portfölj, enligt Söderberg.

– Däremot kan man diskutera vikten i respektive innehav. Att dessa tre aktier utgör tre av de sex största innehaven kan jag tycka är lite väl aggressivt med tanke på var vi befinner oss i konjunkturcykeln, den generellt svaga rapportperioden som är bakom oss samt den negativa vinstrevideringstrend som vi ser. Att minska storleken på framför allt Volvo och Sandvik och i stället köpa på sig andra verkstadsbolag med lite annan verksamhet hade varit att föredra. Epiroc, gruvaknoppningen från Atlas Copco (som man visserligen får via innehavet i Investor), tycker jag är ett sådant.

Carl-Henrik Söderberg skulle gärna se att skogsaktier utgjorde mer än 2,5 procent av portföljvärdet.

– Personligen saknar jag lite mer av aktier som bör stå pall även om vi går in i tuffare tider rent konjunkturellt. Att bolag inom det universumet, som Essity, Medicover och Bravida, enbart uppgår till dryga 16 procent av portföljen tycker jag är för lite. Loomis, Securitas, AAK och Axfood är alla exempel på sådana stabila kvalitetsbolag som alla dessutom uppvisar god vinsttillväxt, säger han.

Aktietips

Dela med dig