Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-04

Investmentbolagens nya investeringar

wysiwyg_image

Öresund och Creades har gjort varsitt köp.

Tankar storbank

Investmentbolaget Öresund har under november köpt 2,7 miljoner A-aktier i SEB.

Det framgår av Öresunds substansvärdesrapport för den föregående månaden.

"SEB är en likviditetsplacering där vi har varit inne från tid till annan. Sektorn har varit kall på grund av penningtvättsproblematiken men samtidigt är bank relativt lågt värderat. I ljuset av det som framkommit angående SEB så känner vi oss komfortabla", skriver Öresunds vd Nicklas Paulson i ett mejl till Direkt.

Aktierna i SEB köptes efter den nedgång som skedde i aktien efter att SEB i mitten av november gått ut med sitt pressmeddelande om att banken blivit kontaktad av Uppdrag Granskning angående ett kommande program penningtvätt.

Den 15 november föll SEB-aktien med 12 procent till nivåer kring 80 kronor där den i princip har stannat sedan dess. Uppdrag Gransknings program om SEB släpptes den 27 november.

Investeringen uppgick till runt 220 miljoner kronor sett till snittkursen under andra delen av november. Posten motsvarar 0,12 procent av aktiekapitalet i banken.

Slår till i Karlstad

Creades har tecknat och förvärvat B-aktier och teckningsoptioner av serie TO 2 B motsvarande 6,3 miljoner kronor i Calmark. Transaktionerna motsvarar 9,44 procent av aktierna i bolaget vilket innebär att Creades blir tredje största aktieägare i Calmark.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Transaktionen har skett i två steg, dels genom teckning i Calmarks företrädesemission som avslutades den 29 november 2019 med stöd av uniträtter, motsvarande 611.772 B-aktier och 203.924 teckningsoptioner av serie TO 2 B, vilka har överlåtits från grundare och styrelseordförande Mathias Karlsson. Därutöver har Creades förvärvat betalda tecknade units (BTU) från huvudägaren Lars Wingefors via bolaget Wingefors Invest, motsvarande 1.300.608 B-aktier och 433.536 teckningsoptioner av serie TO 2 B. Creades hade inget ägande i Calmark före emissionen.

Efter de genomförda transaktionerna innehar Creades cirka 1,9 miljoner B-aktier i Calmark, motsvarande 7,61 procent av rösterna och 9,44 procent av aktiekapitalet i bolaget.

Härutöver innehar Creades efter de genomförda transaktionerna 637.460 teckningsoptioner av serie TO 2 B i bolaget. Wingefors Invest är fortsatt Calmarks största ägare med 22,75 procent av rösterna och 22,47 procent av aktiekapitalet (från 32,19 procent av rösterna och 35,31 procent av aktiekapitalet).

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.