Aktiespararna

Investmentbolaget med kraftig rabatt och bra avkastning

Av Cristofer Andersson
22 mars 20236 min lästid
I den förra artikeln (https://old.aktiespararna.se/nyheter/tva-investmentbolag-att-kopa-har-blivit-utdelningsmaskiner) om investmentbolag noterade på geografier utanför Sverige lyfte vi fram franska Wendel och belgiska Groep Brussel Lambert och denna gång tar vi oss an det italienska investmentbolaget Exor samt det nederländska Prous.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger (https://www.messenger.com/t/134615803460/?ref=eyJ0byI6eyJ0eXBlIjoidHJhaWwiLCJpZCI6Ijc5ODBmN2Y1LWQ5MGQtNGJlOC1iYzRiLWE3MTZkMjY2NDM5NyJ9fQ%3D%3D&messaging_source=source%3Apages%3Amessage_shortlink&source_id=1441792&recurring_notification=0) för utskick i realtid.

Exor grundades 1927 och var då en sammanslagning av det italienska bilbolaget Fiat och den italienska fotbollsklubben Juventus. Hopslagningen kom sig av att grundaren till Fiat, Giovanni Agnelli, år 1923 köpte Juventus och fyra år senare bestämde sig för att lista ett holdingbolag vid namn Istituto Finanziaro. Innehav utöver Fiat och Juventus var då vinproducenten Cinzano, konsumtionsbolaget Società Anonima Manifattura Pellami e Calzature, tidningen La Stampa samt ytterligare fyra innehav.

Sedan 1927 har mycket hunnit att ske, men bolaget har klarat utmaning efter utmaning och portföljen har fått se såväl tillskott som avyttringar. Några av de nu aktuella innehaven är Ferrari, Stellantis och The Economist Group, som är bolaget den erkända och högt ansedda tidskriften med samma namn – The Economist.

Förutom de noterade innehaven har Exor även en allokering mot nya, snabbväxande och inte så ofta lönsamma bolag - ventures. Dock har Exor en god historik om att dels stötta och skapa bra möjligheter för dessa bolag, dels själva bli en stor vinnare. Just fokus på att vara med som aktiva deltagare i företagsbyggande och utvecklande är något ledningen ofta lyfter fram: ”We have shown we are builders, not traders”.

En noterad och en onoterad del, men det italienska investmentbolaget har även ett ben inom förvaltning – asset management company. Fokus här är att via investeringar i värdepapper, obligationer och räntor skapa långsiktig avkastning för aktieägarna.

Aktie och substansrabatter

Mellan 2009 och 2022 ökade det italienska investmentbolaget sitt Net Asset Value (NAV) med ett CAGR om 17,3 procent, vilket ska ställas mot MSCI World Index’ 11,2 procent. Under samma tid har aktien stigit från €6,1 till att avsluta 2022 på €68,6, motsvarande en ökning om 1 024,5 procent. Per senaste rapport från september 2022 är NAV €17,4, vilket gör att bolaget handlas till en kraftig rabatt då aktien handlas till €75,34. Emellertid är sannolikheten stor att denna minskat, vilket vi först får svar på i mitten av april.

Från Italien till Prous i Nederländerna

Ett något mer välkänt investmentbolag är Prosus, som är en avknoppning från det i Sydafrika noterade investmentbolaget Naspers. Avknoppningen gjordes september 2019 med syfte att ge fler investerare möjlighet att investera i bolaget, då den sydafrikanska börsen är tämligen okänd och svårhandlad. En vidareutveckling av avknoppningen och nylistningen var att detta skulle göra att den historiskt höga substansrabatten som aktien handlades till skulle minskas. Naspers är fortfarande majoritetsägare i Prosus.

Prosus är ett investmentbolag med en tydlig strategi att bara investera i ny teknik och tillväxt, och kan till viss del liknas vid de svenska VNV Global, Kinnevik och VEF, om än att det finns diskrepanser. En allokering mot såväl EdTech som gaming och hemleveranser står att finna i portföljen och bland de största tillgångarna finns kinesiska Tencent. Sistnämnda har varit ömsom vin, ömsom vatten för Prosus. Innan Kinas regering började sitt korståg mot de kinesiska jättarna för ett par år sedan var Tencent det innehav som skapade mest substanstillväxt, medan bolaget mer bidragit med dess antonym de senaste åren.

Prosus portfölj är stor samt bred och förutom Tencent finns till exempel även Delivery Hero, Go Student, Foodics och Red Dot Payment. Utöver dessa finns ytterligare fyrtio(!) innehav i den väldiga portföljen och dessa kategoriseras inom klasser såsom EdTech, Food Business, eCommerce med flera.

Prosus noterades cirka ett år innan Coronavåren och fick det efterföljande året se sin aktie handlas upp till nya ATH:s, men sedan dess har marknadens dom varit hård och pardonlös, likt för en majoritet av alla kapitalintensiva, ofta olönsamma, tillväxtbolag.

Aktie och substansrabatt

Då Prosus som avknoppning har en kort historik finns inte samma långa historia som står att finna i just Exor, men även hos de tidigare avhandlade Wendel och Groep Brussel Lambert. Det kan dock konstateras att substansen minskat de senaste åren, om än att Prosus återköpsprogram verkat som stöttande faktor.

Per senast inrapporterad substans handlas Prosus till en rabatt motsvarande 37 procent. Det skall dock tilläggas att de många av innehaven är onoterade och således är vi beroende av den värdering som ledningen sätter på dem. Vad som även bidrar till en substansrabatt är Kina, då investerare aldrig kan veta om och när nya, plötsliga direktiv eller obstruktioner eventuellt sätts in.

För den långsiktiga och mer riskvilliga kan Prosus vara ett intressant innehav, men det bör betonas att mycket just nu står och faller med dels makroekonomin, dels med Tencent.


Signa upp dig på vårt nyhetsbrev (https://old.aktiespararna.se/nyhetsbrev) för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.


Dela med dig