Aktiespararna

Investmentbolaget och Ericsson störtdyker

Av Eric Emanuelsson
17 oktober 20232 min lästid
Ericsson och investmentbolaget Byggmästaren AJA Holding faller rejält på en ganska sur Stockholmsbörs. Även riskkapitalbolaget EQT har det jobbigt.

Stockholmsbörsen inleder tisdagen med en nedgång. Telekomjätten Ericsson faller tungt efter att ha släppt sina definitiva siffror för Q3.

Investmentbolaget rasar

Även Byggmästaren AJA Holding faller rejält efter att portföljbolaget Volta Trucks ansökt om konkurs. Investmentbolaget är minus drygt 22% för dagen. Investmentbolagets substansvärde uppgick den 30 juni i år till 340 kronor, och då utgjorde Volta Trucks 56 kronor - ett innehav som nu är värdelöst.

Efter 42 minuters handel var OMXS30-indexet ned 0,49 procent till 2 180,02. Indexet har under dagen rört sig inom intervallet -0,75 procent som lägst och -0,24 procent som högst.

Ericsson på samma nivå som 2017

Vad det gäller Ericsson rasar aktien drygt 8% efter att bolaget redovisat ännu en kvartalsrapport som marknaden inte gillade. Ericsson meddelade att man lägger sitt mål om att nå en ebita-marginal på 15-18% på is, och lämnar ingen guidning efter 2023.

Aktien handlas nu under 50 kronor styck, vilket är den lägsta kursen sedan 2017.

EQT backar också rejält

Riskkapitalbolaget EQT släppte också sin Q3-rapport under tisdagen och aktien är back cirka 6,50% strax före lunch.

Bolaget redovisade ett avgiftsgenererande kapital på 232 miljarder euro, vilket var en uppgång från 165 miljarder ett år tidigare. Bolaget skriver dock i rapporten att "kapitalanskaffningar tar generellt längre tid i nuvarande marknadsläge”.

Detta uttalande ska, enligt Dagens industri, vara en av anledningarna till dagens tapp.


Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig