Aktiespararna

Investmentbolaget ökar substansvärde – aktien stiger

Av Nyhetsbyrån Direkt
9 oktober 20182 min lästid

Investmentbolaget Öresund redovisar ett substansvärde vid utgången av det tredje kvartalet 2018 på 135 kronor per aktie.

I slutet av det andra kvartalet motsvarade substansvärdet 126 kronor per aktie.

Resultat efter skatt för bolaget blev 424 miljoner kronor (96.7), och resultatet per aktie uppgick till 9:33 kronor (2:13).

Ökar i Catena Media

Investmentbolaget Öresund har köpt ytterligare 150.000 aktier i Catena Media under september.

Det framgår av Öresunds rapport för det tredje kvartalet.

Öresund ägde 4.863.047 aktier i affiliatebolaget per den 30 september, motsvarande 8,7 procent av kapital och röster, enligt rapporten.

I slutet av augusti uppgick ägarandelen till 8,4 procent efter en ökning med 700.000 aktier under den månaden.

Kursen i Catena Media har backat med 38 procent de tre senaste månaderna och med 53 procent sedan kurstoppen i maj.

Kursfallet fick extra fart i slutet av augusti då bolaget dåvarande största ägare Optimizer Invest sålde drygt 4,3 miljoner aktier, en affär värd lite mer än 460 miljoner kronor. Någon vecka senare framkom det via ägarstatistik att en av Catena Medias grundare, Erik Bergman, sålt 900.000 aktier under augusti.

Parallellt har Öresund alltså ökat.

"Vi tror fortsatt på bolaget, inte minst på en fortsatt god tillväxt organiskt, sedan har man också förvärv. Catena Media har fått tillstånd att bedriva verksamhet i USA, och det tror vi är en jättepotential. Det understöds av att Ruane, Cunniff och Goldfarb, alltså Sequoia, har flaggat upp och äger strax under 6 procent. Det ser vi som ett kvitto på att det här verkar vara spännande", säger Nicklas Paulson, vd för Öresund, till Dagens Industri på tisdagen.

Öresunds vd medger samtidigt att storägarnas försäljningar ger negativa signaler.

"Det är klart att det är det. Folk får ju styra själva vad de vill göra med sitt ägande, men det är klart att det är negativt när en ägare och insider säljer, så är det", säger Nicklas Paulson till DI.

Aktien stiger

Öresunds aktie klättrar på börsen. Vid 13-tiden är den upp omkring 2 procent.

Dela med dig