Aktiespararna

Investmentbolaget som lockar lite mer

Av Cristofer Andersson
18 juli 20235 min lästid
Kampen mellan de tidigare parhästarna Mats Qviberg och Sven Hagströmer fortsätter. Efter Q2-rapporterna ser Aktiespararna mer uppsida i Hagströmers stall än i Qvibergs.

Alltsedan HQ Bank förlorade banktillståndet 2010 och Mats Qviberg och Sven Hagströmer gick skilda vägar, har det pågått en kamp mellan Qvibergs Öresund och Hagströmers Creades. Åtminstone i – och enligt – affärsmedia.

Vem som haft på sig ledartröjan de senaste åren råder det ingen tvekan om. Under de senaste tre respektive fem åren har Creades substanstillväxt uppgått till 36 % respektive 138 %. Motsvarande procentsiffror för Öresund är -8 % samt -24 %.

Efter Q2-rapporterna står det klart att Sven Hagströmer behåller ledartröjan. Båda investmentbolagen backade under andra kvartalet och har presterat sämre än OMX SGI, men Creades nedgång är mindre än Öresunds.

Creades fick se sitt substansvärde minska med 3 % under årets andra kvartal. Ser man till hela första halvåret ökade substansvärdet dock – men endast med måttliga 2 % vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens uppgång om 11,3 %.

Mats Qvibergs Öresund rapporterade ett minskat substansvärde om 5,2 % för andra kvartalet. Justerat för genomförd utdelning minskade substansvärde med 1 % under årets första halvår.

I Creades fall förklarar portföljinnehavet Avanzas utveckling mycket av både de senaste årens framgångar, som det senaste kvartalets motgångar. Avanza står idag för 39 % av substansen och aktien har under de senaste fem åren stigit med cirka 195 % och med 217 % om återinvesterad utdelning adderas. Riktig fart fick aktien under covidpandemin, och jämfört med toppen som inföll i november 2021 handlas Avanza idag runt 40 % lägre.

Med cirka 22 % av substansvärdet väger även den aktiva förvaltningen tungt i Creades portfölj. Historiskt har denna del av bolagets verksamhet gått mycket starkt, men under årets första sex månader har den avkastat måttliga 4 %.

Motigt för kycklingbolag

I Öresunds portfölj väger Bilia tyngst med närmare 24 % av substansen. Sedan toppen för ganska exakt två år sedan har aktien backat runt 50 %. Bilia har några omtumlande år bakom sig; Under 2020 sade Volvo upp återförsäljnings- och servicekontraktet för att under hösten 2021 ingå ett nytt med Bilia. Vidare spekuleras det i att bolaget kommer få färre och färre serviceärenden i takt med att det säljs fler elbilar som kräver mindre service, vilket tynger aktien.

Öresunds näst största innehav är kycklingbolaget Scandi Standard som under de senaste fem åren haft en negativ totalavkastning om cirka 3,9 %. Vitt kött bedöms vara mer klimatvänligt än rött vilket talar för bolaget. Emellertid har Scandi Standard under de senaste åren drabbats av såväl fågelinfluensa som anklagelser om dålig djurhållning i lokalerna.

Flera fullträffar

Creades har varit duktiga på att pricka rätt i onoterat-djungeln. Betalningsbolaget Tink – som sedermera köptes upp av Visa – blev exempelvis en fullträff. Ytterligare en lyckad investering var Pricerunner som köptes upp av Klarna och som gav en reavinst om 689 miljoner kronor.

Men dessa affärer gjordes i en tid då inflation och räntor var låga, näst intill obefintliga – en miljö som gynnar tillväxtbolag. Addera till detta att Avanza kan ses som ett derivat på börsen – ett positivt segment gynnar nätmäklaren, och vice versa. För investerare som tror på lägre inflation och räntor samt en stark börs framöver, kan Creades vara ett intressant alternativ.

Fokus på värdebolag

Om Creades sätter tillväxt i första rummet har Öresund mer fokus på värdebolag – som i de makroekonomiska tider som råder ska prestera bättre än tillväxtbolag enligt skolboken. Handelsbanken, SEB och Bahnhof bör tillhöra den kategorin.

Men det finns andra aktier i portföljen som vi känner oss mer tveksamma till. I Scandi Standard ser vi en underliggande verksamhetsrisk och såväl teknikbolaget Ovzon som Catena Media har haft ett motigt år. Det förstnämnda bolaget har senarelagt uppskjutning av en satellit vilket lett till ökade kostnader och behov av mer finansiering. Catena Media har anlitat Carnegie för att utvärdera alternativ, där en försäljning av hela eller delar av bolaget finns bland alternativen.

Utöver detta avskräcker resultatet av investeringarna i Desenio och Oscar Properties som i båda fallen slutade med svidande magplask. Oscar Properties ska exempelvis ha avkastat -80 %.

Mer uppsida hos Hagströmer

Båda investmentbolagen handlas till en substanspremie enligt ibindex.se. I Creades fall uppgår den till 6,7 % och i Öresunds fall till 4,7 %. Enligt vår uppfattning är Creades värd sin premie, medan vi tycker att den är svår att motivera i Öresunds fall. För närvarande finner vi mer uppsida hos Hagströmer än Qviberg.

Dela med dig