Aktiespararna

Investmentbolagets vd: analytikerna har inte förstått den positiva effekten

Av Annelie Östlund
30 november 20226 min lästid
Drygt 40% har investmentbolaget Creades backat i år. Största innehavet, nätbanken Avanza, har under samma period tappat 29%.

Det innebär att Sven Hagströmer – som äger 61% av aktierna i Creades och dessutom direktäger en dryg tiondel av Avanza som han var med och grundade – har förlorat mer än index i år. Enligt Holdings har värdet på finansmannens portfölj minskat med mer än 6 miljarder kronor till 10,3 miljarder.

Många bettar dessutom på att Avanza ska tappa ännu mer – blankningen av nätbanken har ökat sedan börsen bottnade i september och uppgår nu till drygt 9% av aktiekapitalet.

”Man har resonerat som så att intresset för aktiehandel, och därmed Avanzas intäkter, minskar när börsen går ned. Det kanske stämmer när det gäller courtageintäkter, men det som saknas i det resonemanget är att bolaget står på många intäktsben. Om något går ned, brukar något annat gå upp”, säger John Hedberg, vd för Creades till Aktiespararna.

Hedbergs argumentation illustreras väl av Avanzas rapport för tredje kvartalet. Visserligen hade nykundsinflödet backat rejält jämfört med motsvarande period under rekordåret tillika pandemiåret 2021. Men räntenettot ökade samtidigt med hela 168%, landade på 222 miljoner och blev därmed den största intäktsposten i balansräkningen.

Räntenettot kan växa rejält

Under fjärde kvartalet kommer dessutom ytterligare två stora räntehöjningar på totalt 1,75 procentenheter, hinna slå igenom. Samtidigt tror vissa bedömare att Avanzas kunder har lägre förväntningar på högre sparräntor än vad exempelvis storbankernas kunder har. Nätbankens räntenetto kan alltså förväntas växa rejält framöver.

”Jag tror inte analytikerna till fullo hade förstått den positiva effekten av den högre räntan”, säger John Hedberg.

Att döma av kursreaktionen efter publiceringen av Q3-rapporten hade inte heller investerarna till fullo prisat in den. Sedan botten i oktober har aktien handlats upp med mer än 50%.

Förklaringen till Creades nedgång i år kan sägas vara densamma som förklaringen till att investmentbolaget ändå avkastat betydligt bättre än index sedan start.

”Det är en konsekvens av den typ av förvaltning och typ av investeringar som vi har. Vi försöker hitta bolag som avkastar mer än index. Vi har ganska mycket snabbväxande bolag i portföljen, en del e-handel, en del finansiella tjänster, SaaS-bolag – alla dessa sektorer som kommit ned ganska kraftigt i år. Det som hållit emot bra i år är sektorer som vi typiskt sett inte investerar i – som råvarubolag, storbanker och energibolag. Där finns vi inte med.”

Nedskrivningar av Klarna och Apotea

Som en konsekvens har värdet för flera av de större onoterade innehav skrivits ned rejält.

Innehavet i StickerApp har skrivits ned med 57% sedan årsskiftet. Aktier i Klarna – som investmentbolaget erhöll i samband med försäljningen av Pricerunner – har förlorat 84% och nätapoteket Apotea har skrivits ned med 37%.

”Hela e-handelsmarknaden har gått ned om man jämför med samma period förra året – under pandemin då e-handeln gick som tåget. Men det finns fortsatt en underliggande trend som innebär att handeln flyttas från fysiska affärer till nätet. Sedan skiljer det sig också mellan bolagen. Apotea säljer mer konjunkturokänsliga produkter – oavsett konjunkturen måste du ha dina mediciner som du fått på recept.”

Och trots raden av nedskrivningar menar John Hedberg att Creades ändå har en ganska god sits.

Lönsamma och välfinansierade bolag

”Vi marknadsvärderar våra onoterade innehav och jämför vanligen med noterade bolag i samma bransch, och drar sedan bort en likviditetsrabatt på 30%. Men tittar man på utvecklingen i bolagen – exempelvis StickerApp – är det ingen större skillnad jämfört med förra året. StickerApp fortsätter växa runt 30% och har marginaler på runt 30%. Den underliggande, operationella utvecklingen är väldigt stark”, säger han och fortsätter:

”De bolag som tagit extra mycket stryk under nedgången är bolagen som gör väldigt stora förluster och som hela tiden kräver nytt kapital till ständigt högre värderingar. Vi har inte den typen av bolag (utom Klarna, reds anm). Mer eller mindre alla bolag som vi investerat i är lönsamma och välfinansierade.”

Den ovanligt stora kassan på närmare 900 miljoner som Creades sitter på efter försäljningen av onoterade innehaven Tink och Pricerunner, är alltså inte tänkt att användas till existerande innehav.

”Osvuret är bäst, men som det ser ut nu är tanken att kassan ska användas till nya investeringar.”

Borde man inte kunna hitta bra möjligheter i ett sådant här läge?

”Jag skulle säga att möjligheterna börjar dyka upp. Vissa sektorer ser billiga ut, men det finns ofta en uppenbar anledning till det – att riskerna är stora. Som exempelvis fastighetsbolagen. Jag vågar inte ta gift på att fastighetsbolagen är billiga nu – kanske ska de ner ännu mer”, säger John Hedberg och fortsätter:

”Vi har också gjort en del affärer under året på mer rimliga värderingsnivåer – som Mentimeter, Stabelo och Findity.”

En ny verklighet öppnar också upp nya möjligheter.

”Nu har vi gjort några investeringar i medicinteknik. Ett annat område som många – och även vi – tittar på är it-säkerhet. Och det är klart att det uppstår möjligheter om energipriserna är två eller tre gånger så höga som tidigare. Och då tänker jag på energieffektiviseringstjänster eller energieffektiviseringsprodukter.”

Dela med dig