Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-22

Investmentbolagets vd: ”Långsiktiga sparare är vinnare”

wysiwyg_image

Spiltans vd som av vissa kallas för Sveriges Warren Buffett om att inte rucka på grundprinciperna, börsens styrka, korta aktier och det ökande intresset för aktier.   

Investmentbolaget Spiltans vd har länge förespråkat att långsiktiga sparare blir vinnare. Med flertalet böcker, bland annat ”Så här blir du miljonär i hängmattan” som speglar att tiden är din bästa vän på börsen har han försökt öppna fler personers ögon för aktier.

– De enkla principerna stämmer än idag, att köpa och behålla, framförallt investmentbolag, det vinner du på i slutändan. Det gäller att ha karaktären att våga behålla sina innehav i med- och motgång.

Stark börs

Börsen har återhämtat hela raset från i våras och mer därtill. Hur länge börsen kan fortsätta att klättra diskuteras av såväl av analytiker som av sparare. Per H. Börjesson menar att det visar på börsens styrka även om man bör vara varsam.

– Det visar hur svårt det är att tajma marknaden, de som går ur och in får betala för det. De som sålde av i mars ångrar sig idag. Vem hade kunnat tro att vi skulle få en så snabb återhämtning.

Vill du lära dig om mer om aktier: Att tänka på vid aktieköp

Korta aktier

Även om det kan locka att försöka sig på att spekulera i en nedgång för en aktie för att göra snabba pengar menar Per att det är otroligt svårt, även för professionella investerare. Han tar Tesla som ett exempel.

– Jag träffade en värdeinvesterare på Warren Buffetts stämma i Omaha för 6 - 7 år sedan, han sa att han hade gått kort i Tesla och varit tvungen att stänga sin fond. Han tyckte att Tesla var övervärderat redan då.

Han fortsätter att i sin prognos för 2020, skrev han att man borde gå kort i Tesla men det vågar man inte. Han trodde att flera bilbolag skulle konkurrera med Tesla men det hade inte varit gynnsamt att korta aktien, då aktien fortsatt gå upp trots att allt fler elbilar lanseras..

Större intresse för sparande i aktier

Trots pandemin med efterföljande ras så ökade aktiesparandet under året, det visade statistik från både Avanza och Nordnet. Det tror Per H. Börjesson beror på att folk har insett att folk med aktier blir rikare och lätttillgängligheten.

– Alla som har aktier och sparar enligt de viktiga grundprinciperna blir vinnare i slutändan. Aktierna stiger i värde och då vill alla hoppa på tåget, det ser man, att när vi är på toppen vill folk ta del av skörden.

Han fortsätter med att dina pengar inte ska behövas i närtid, eftersom, som vi såg i våras kan dina aktier tappa snabbt i värde om det händer något oväntat. Han flaggar för att en så kallad Svart svan kan komma igen utan förvarning men att i det långa loppet får du en bra avkastning med en aktieexponering.

Trading som trendar

Det har synts ett ökat intresse för trading, det vill säga att köpa och sälja aktier inom kortare tidsperioder för att tjäna pengar. Det är något som Spiltans vd höjer ett varningens finger för.

– Det räcker att du gör några misstag så har du förlorat stora delar av ditt kapital. Det är klart att om börsen går upp 20 procent så är det enkelt att tjäna pengar, men när börsen går ner i samma takt och du ska täcka dina förluster då blir det farligt.

– Även för proffsen händer det att de begår fel i sina kalkyler när det oväntade inträffar. Jag kan inte rekommendera någon att hålla på med trading, jag tycker de är farligt och vinnarna blir nätmäklarna som tjänar på courtaget.

Författare Jakob Palmgren