Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-17

Investmentbolagsexperten om Kinnevik: ”Nedgången gör aktien intressant”

wysiwyg_image

Investmentbolagsexperten Marcus Fridell anser att Kinneviks innehavsportfölj har en spännande riskspridning.

En nyckelfigur som lämnar styrelsen och en abrupt avbruten storförsäljning.
Det stormar runt Kinnevik och aktien har tappat tungt.
Nu ser proffset en möjlighet att investera i bolaget – som ska förändra sin inriktning
– Det är ett intressant läge att köpa aktien till en långsiktig portfölj, säger Marcus Fridell, författare av boken ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”.

I förra veckan slog det överraskande beskedet ned som en bomb.

Kort efter att en kombinerad försäljning och utdelning av Kinneviks aktieinnehav i Millicom presenterats slopades planerna plötsligt.

– Vi hade affär att ta ställning till och den motsvarande inte våra förväntningar vad gäller pris. Då tog vi, som vi tycker, det ansvarsfulla beslutet att inte stänga boken, sa Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt.

LÄS OCKSÅ: Kinnevik drar tillbaka försäljning av Millicom: ”Inte tillräckligt bra”

Den snabba svängningen har ifrågasatts av många bedömare och experter. Men Marcus Fridell, daytrader och författare av boken ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”, menar att det finns en logik i valet.

– Jag tycker det framstår som rationellt av Kinnevik att inte sälja sina aktier till vilket pris som helst, utan istället se nyktert på situationen och tacka nej till det erbjudna priset. Att dumpa aktierna till ett underpris i iver att snabbare ställa om till att bli en renodlad tillväxtinvesterare tycker jag hade varit oansvarigt mot bolagets aktieägare, säger han.

Omställningen mot att bli ett investmentbolag fokuserat på just mer tillväxtbolag har också lett fram till att Kinnevik flaggat för att utdelningarna till aktieägarna kommer att bli lägre framöver. Marcus Fridell är inte överraskad av Kinneviks nya fokus.

– Att investera i "framtidsbranscher" sitter i Kinneviks DNA. Bolaget har ända sedan 1930-talet varit inne i en mängd olika industrier, ständigt lyhört kring samhällets utveckling. På så vis framstår bolagets uttalade riktning att öka sina investeringar i den digitala ekonomin som helt naturlig. 

SE ÄVEN: Kinnevik flaggar för sänkta utdelningar: ”Kommer vara lägre”

”Mildrar situationen”

Marcus Fridell höjde, precis som merparten av den svenska börsvärlden, på ögonbrynen när det stod klart att Cristina Stenbeck, dotter till Kinneviks grundare Jan, bestämde sig för att lämna styrelsen.

 – Att hon däremot träder in som ordförande i Zalando pekar dock på ett stort engagemang för investmentbolagets allra största innehav, vilket får anses mildra situationen.

Vad har du för bild av Kinneviks portfölj?

 – Den nuvarande portföljen är en mix med ena halvan i telekom och andra halvan i Zalando och onoterade investeringar. För en privat placerare som söker riskspridning framstår det som en ganska intressant mix med stabila kassaflöden från telekomaktörerna och lite mer spännande potential i de små onoterade investeringarna. 

Spännande läge

Kinnevik har tagit stryk på Stockholmsbörsen på sistone. Aktien är ned runt 8 procent den senaste månaden. Sett över det senaste året har kursen fallit drygt 23 procent och handlas för strax över 240 kronor.

Marcus Fridell understryker att den aktuella substansrabatten, på cirka 20 procent som är högre än senaste årets genomsnitt på 15 procent, gör Kinnevik till ett möjligt investeringsobjekt. Förutsatt att spararens tänk är satt i ett längre perspektiv.

 – Jag kan förstå att osäkerhet kring ägarbilden fått marknaden att sätta en högre rabatt på aktien, men för en privatsparare tycker jag nedgången framstår som ett intressant läge att köpa aktien till en långsiktig aktieportfölj. Kinnevik ger en hygglig riskspridning med både defensiva telekomaktier och spännande onoterade tillgångar som annars är svåra att komma åt som privatinvesterare.

MISSA INTE: Sju köpvärda investmentbolag

På måndagen meddelades även att Kinneviks finanschef Joakim Andersson får lämna bolaget efter 18 års tjänst medan Lars-Åke Norling, investeringsansvarig inom Kinneviks TMT-sektor, slutar för att bli vd på nätmäklaren Nordnet. Lars-Åke Norling kommer dock att vara kvar som senior rådgivare åt TMT och behålla sina styrelsepositioner i Tele2 och Millicom.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.