Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-13

Investor om investering i Scania: ”Blir svårt”

wysiwyg_image

Blir ordförande Jacob Wallenbergs Investor ägare i Scania på nytt?

Det ryktas om att investmentbolagsklassikern Investor fått chansen att köpa in sig i ett börscomebackande Scania.
Nu bemöter bolaget spekulationerna.
– Om vi inte kan vara huvudägare över tid blir det svårt, säger Investors talesperson Magnus Dalhammar.

Scania, som nu ingår i Volkswagens lastbilsdivision Traton, kan vara på väg tillbaka till Stockholmsbörsen.

Enligt Reuters har Investor, tillsammans med Folksam och två av AP-fonderna, kontaktats av Volkswagen för att bli ankarinvesterare i samband med börsnoteringen som kan ske redan runt påsk i år.

I samband med ett besök hos Aktiespararnas lokalavdelning Bromma/Mälaröarna gav Investors representant sin syn på saken.

– Kommer vi att nappa på erbjudandet att köpa (upprepning av publikfrågan)? Jag vet inte vad det finns för erbjudande, säger IR-chefen, tillika talespersonen, Magnus Dalhammar.

”Det vill vi vara”

Investor var huvudägare i Scania fram till 2008. 2014 sålde wallenbergarnas investmentbolag sina sista aktier i Södertäljebördiga verkstadsklenoden till Volkswagen och Scania avnoterades från Stockholmsbörsen.

– Vi brukade äga Scania och vara huvudägare. Sedan var vi inte huvudägare. Vi vill vara huvudägare i de bolag vi äger och kan vi inte vara det över tid så blir det svårt, säger Magnus Dalhammar.

Det spekuleras främst i en notering av Traton, som utgörs av Scania till 53 procent, tyska MAN till 42 och brasilianska varumärken till 5 procent, på Frankfurtbörsen. Men även en parallellnotering som äger rum på Stockholmsbörsen är möjlig given Scanias tydliga koppling till Sverige.

Volkswagens lastbilsenhet värderas i spannet 20–30 miljarder euro, enligt medieuppgifter. Om en ny tillvaro på börsen blir verklighet för Scania är dock inte hugget i sten. Volkswagen har bekräftat att Traton förbereds för att stå på egna ben på kapitalmarknaden, men bilden av rådande marknadsförhållanden kan fälla avgörandet om det blir en återkomst till aktiemarknaden eller inte.

Kommenterar ryktet

Sedan ett tag tillbaka har tonen höjts och stigit i intensitet angående spekulationerna om en snar börsintroduktion av EQT. Riskkapitalbolaget ägs till 18 procent av Investor och tydligare synliggjorda värden inom EQT bedöms av många kunna bli en trigger för den populära Investoraktien.

Victor Englesson, partner på EQT som också fanns på plats i Bromma Gymnasiums aula, var relativt fåordig när börsfrågan kom på tal.

– Vi har tittat på de tio största riskkapitalbolagen och alla har en stark balansräkning. Det har inte vi i dag. Vi vill stärka vår balansräkning. Om det sker genom en börsnotering eller genom den privata marknaden har vi inte fattat något beslut om, säger han.

Victor Englesson nämner faktorer som trygghet och större strategiska möjligheter att öppna nya fonder som några anledningar till EQT:s jakt på kapitalanskaffning.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.