Aktiespararna

Investors storköp i Ericsson

Av Nyhetsbyrån Direkt
19 april 20181 min lästid

Investor köpte 20 miljoner B-aktier i det första kvartalet, enligt färsk ägarstatistik från Holdings, som Dagens Industri skriver om på torsdagsmorgonen.

Efter affären ägde Investor vid utgången av det första kvartalet cirka 116 miljoner A-aktier och 124 miljoner B-aktier i Ericsson, motsvarande 7,2 procent av aktierna och 22,53 procent av rösterna.

Enligt den senaste uppgiften från Cevian kontrollerar aktivistfonden 9,1 procent av aktierna i Ericsson och 5,4 procent av rösterna.

Senast Cevian meddelande den amerikanska finansinspektionen SEC om utökat innehav i Ericsson var den 26 februari. Då hade aktivistfonden ökat sin ägarandel i Ericsson från 8,5 procent av aktierna till 9,1 procent.

I Svenska Dagbladets torsdagsutgåva kritiserar Christer Gardell, Cevians grundare, Investor för investmentbolagets jämförelsevis ringa Ericsson-innehav.

"Jag tycker det är omoraliskt och etiskt ytterst tveksamt om en A-aktieägare med ett högt röstetal, och därmed stort inflytande över bolagets utveckling, ligger kapitalmässigt underviktade i bolaget i förhållande till sitt jämförelseindex", säger han.

Kommentaren baseras på Investors Ericsson-innehav innan den nya ägarstatistiken gjorde köpen under det första kvartalet kända.

Dela med dig