Aktiespararna

ISS vill peta Jacob Wallenberg ur Ericssons styrelse

Av Finwire/Redaktionen
20 mars 20241 min lästid
Jacob Wallenberg.
Den inflytelserika aktierådgivaren ISS kommer att säga nej till omval av Investors representant Jacob Wallenberg i Ericssons styrelse. ISS kommer också att säga nej till att Karl Åberg, som företräder Industrivärden, väljs in som ersättare till Helena Stjernholm. Det erfar Dagens industri.

Bakgrunden till rådet är att båda personer företräder ägare med röststarka A-aktier. Detta är något som ISS tidigare haft invändningar emot och hotat med att föreslå nekad ansvarsfrihet för sådana styrelser. Man backade senare ifrån detta men bara delvis.

Enligt Di har ISS i ett brev till Svenskt Näringsliv skrivit att ”i praktiken tror vi att styrelseval är mer lämpligt som mekanism för ansvarsutkrävande för att lyfta farhågor kring användandet av ojämlik rösträtt”. Och nu ser man ut att göra en verklighet av hotet inför årsstämman den 3 april.

Investor och Industrivärden kontrollerar nästan 24 respektive 15 procent av rösterna i Ericsson, trots att deras kapitalandelar uppgår till knappt 8 respektive 2,6 procent.

Amerikanska institutionella investerare brukar i hög utsträckning följa ISS rekommendationer.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig