Aktiespararna

Jag blundade och satte in pengar trots allt

Av Kima Edell
12 januari 20243 min lästid
Kima Edell jobbar på Aktiespararna och skriver bland annat krönikor.
Tack 2023 - Jag ”blundade och satte in pengar” trots allt. Det gick upp och det gick ner minst sagt. Precis som när jag satte mig i en karusell i somras för barnens skull. Kommer aldrig mer åka karusell dock, men sparandet består, skriver Kima Edell i sina "Fredagsfunderingar."

För första gången i mitt liv har jag sparat kontinuerligt under ett helt år. Trots inflation, trots osäker börs och trots att pengarna nästan inte räckte till i vardagen så klarade jag av det - och nu sitter jag faktiskt och ler samtidigt som jag skriver.

Jag hade inga förväntningar på att slå index på börsen. Vem kan ens göra det? Jo ni är säkert många såklart, men för mig är det inget alternativ. Mitt första mål var att sätta in pengar och det klarade jag! Så nu fick jag en sammanfattning på min utveckling: 9,16 % plus.

Det är kanske inte MEGABRA, men det är bättre än inget sparande alls. Och det var många gånger under året som jag var nära att trycka på "paus" för att vi knappt gick runt, men det gjorde jag inte.

Efter att ha sett min avkastning så höjdes min energi och därför tog jag nyligen tag i två "tråkuppdrag".

Det första handlade om att jag i förra veckan fick två fakturor från ett bolag där jag har min hemsida. Jag hörde av mig till dom för att förstå mer VAD jag betalade för. Då visade de sig att jag betalade dubbelt så mycket mer än vad jag behöver varje kvartal. SÅ det var ju riktigt bra att jag fick tillbaka mellanskillnaden, direkt tillbaka på kontot. Jag kände mig så himla duktig som faktiskt satte mig ner och kollade och tänkte. ”Behöver jag detta?” Jag sparade 1500 kronor. Pengar som jag verkligen behöver. Tack mig själv.

Den andra "tråkgrejen" handlar om försäkringar. Jag har köpt en ny hund eftersom min älskade hund Ingo, som blev 15,5 år gammal, gick bort i juni. När jag skulle fixa en ny försäkring till Figo, som min nya hund heter, så fick jag riktigt bra priser från flera försäkringsbolag. Men sedan visade det sig att alla jobbade på samma sätt. Första tre månaderna kostade försäkringen 250 kronor, det var ett erbjudande tydligen. Men det dom glömde säga i alla samtal var att det här erbjudandet ökade med 200 kronor efter tre månader just för att det var ett erbjudande. Men jag visste ju inte att det var ett erbjudande!

Jag förstod detta när jag till slut kom till en säljare med hjärtat på rätt ställe. Hon berättade nämligen att ”Jag kommer inte kunna matcha de andra bolagens erbjudande, men jag ber dig att kolla upp vad priset blir efter tre månader".

Och då kom det fram.

Så jag tecknade en försäkring hos dom som var ärliga mot mig oavsett pris…jag orkar inte med folk som bara vill luras.

Nu när ett nytt år har börjat så brukar många snacka om nyårslöften. Jag har inte några sådana. Varför ska jag bortse från allt bra som jag har lyckas med under året, genom att sätta nya krav på mig själv på årets sista natt - krav som man ändå aldrig håller.

Nej jag är för gammal för sånt.

Bra jobbat Kima, tack för detta år! Hej då 2023.

Krönikor

Dela med dig