Aktiespararna

Jag lattjar lite med SBB just nu

26 maj 20238 min lästid
Det har blivit några nitar. Men också några riktiga fullträffar. Men numera har Jan Emanuel ”extremt låg” riskbenägenhet i sitt aktiesparande och de han främst hoppas ska få ta del av avkastningen är kommande generationer inom familjen. Men ibland kan entreprenören inte hålla sig ifrån att ”leka” lite på börsen också. ”Just nu lattjar jag med SBB”, säger han i en lång intervju med Aktiespararna.



Jan Emanuel är affärsmannen och före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten som tjänat hundratals miljoner på sina bolag genom åren.

En del av det har gått in på börsen och Jan Emanuel berättar att han haft ett regelbundet sparande sedan en lång tid tillbaka.

”Jag anpassar mitt sparande efter hur aktierna går. När det är svackor på marknaden och aktierna har gått ned mer av än trend, än att något fundamentalt skett i bolagen, då puttar jag in mer pengar. Sedan får jag ju utdelning också, och den brukar jag spara till tillfällena då det sker en dipp och så puttar jag in dem igen”, säger han.

Hans störst innehav är det finska industriföretaget Incap.

Jan Emanuel gick in i bolaget för fem år sedan och har efter det fyllt på med fler aktier under vissa perioder.

De senaste fem åren har aktien avkastat över 700%, men det senaste året är den minus över 40%.

”Det är en långliggare som jag har. När jag tittade på bolaget för fem år sedan syntes det att med de siffrorna borde bolaget vara värt mer än vad aktiekursen stod i. Det fick jag rätt i. Nu fick den i för sig en rejäl smocka för en månad sedan och halverades nästan, men det gjorde bara att jag köpte lite mer”.

Investor är Jan Emanuels "guld"

Jan Emanuels andra bas i sin privata portfölj är investmentbolaget Investor.

En aktie som han beskriver som ”sitt guld” och den bästa långsiktiga investeringen han har gjort.

”Jag hänger inte alls med på vad de gör, men jag tror på det personliga ansvaret. Jag gillar att människorna bakom Investor investerar med sin heder. Det finns ju exempel på ägare som säljer sina aktier, flyr fältet och låter aktien kollapsa, men det skulle aldrig Wallenberg göra. De skulle hellre sälja allt de äger privat än att låta Investor falla. Så jag gillar att de är ”old school”-affärsmän. Det kanske inte är supervanligt att sossar har Wallenbergare som föredömen. Men de här gamla, traditionella industrigubbarna – de tycker jag är coola”.

En aktieaffär som Jan Emanuel beskriver som riktigt dålig är hans köp i Quickbit. Bolaget noterades under sommaren 2019 och flög som en raket ett tag. Under våren 2021 kostade en aktie drygt 16 kronor. I dag får du en aktie för 1,7 kronor – alltså en total kollaps.

”Den har gått för dåligt för att sälja nu. Jag har kört struts-knepet med det köpet och stoppat ner huvudet i sanden och inte tittat”.

"Velat gråta"

Men det är inte den första niten som Jan Emanuel har gått på.

”Jag har köpt så dåliga aktier genom åren så man har velat gråta”, säger han och tar upp Flyme som ett exempel.

Ett svenskt lågprisflygbolag som noterades 2004 och som försattes i konkurs bara tre år senare.

Men smällarna har gjort att affärsmannen numera är ”otroligt konservativ” när det kommer till sitt sparande.

Han säger att han inte alls tycker att det är kul med spänning utan vill ha stabila bolag som levererar några procents avkastning varje år.

”Det beror nog också på att jag fortfarande är en fattig man med mycket pengar. För mig är varje krona fortfarande en krona och jag har stor respekt för pengar”.

Han berättar att det synsättet kommer ifrån barndomen.

”Har man varit fattig så finns det inte direkt en längtan att återkomma dit. Det gör att man är ganska mån om att ha en trygghet och att man lägger undan saker när det går bra”.

Livet på sociala medier är inte hela sanningen

Följer man Jan Emanuels liv på sociala medier så osar det dock inte direkt sparsamhet. Där får man i stället se bilder på en stor lyxyacht och flera dyra bilar.

Men affärsmannen har en förklaring:

”Jag har den lyxen att om jag köper en ny båt eller en ny bil så påverkar inte det min ekonomi så mycket. Jag tycker fortfarande att sparande är en dygd, och de här grejerna jag köper är för ”lekpengar”. Det är en fritidssysselsättning helt enkelt och jag ser det lite som en utmaning att sedan kunna sälja båtarna och bilarna för samma summa som jag köpte dem för – eller till och med gå med vinst”.

Jan Emanuel säger också att den personen han visar upp på Instagram inte är den han är i verkligheten.

”Det är ju en persona. Jag skämtar och skojar och spelar över. Men det är för att det finns en poäng i att ha följare – att kunna få människors uppmärksamhet. Jag ser det som ett kapital som jag måste förvalta, och då får man bjuda på saker också. Då kan jag spela apa, visa bilar eller vara lustig. Men om du tittar på mitt flöde så ser du att var tredje eller fjärde inlägg är av en mer allvarsam ton, ofta med ett politiskt budskap. Så det är också något jag vill förmedla och det är ett kapital som jag förvaltar än mer nogsamt”.

Har tre personer som hjälper honom

Jan Emanuel har brunnit för sparande och aktier ända sedan barndomen när hans farfar öppnade ett sparkonto till honom på den lokala banken.

Då rörde det sig såklart inte om några jätteaffärer. I dag är det däremot större belopp och Jan Emanuel berättar att han alltid tar hjälp av tre personer som han kallar för ”facit” när det kommer till potentiella aktieköp.

”Min teori är att ska man bli riktigt bra på någonting så måste du ägna dig åt det hela tiden. Och jag är långt ifrån någon världsmästare på aktier – jag är nog tvärtom ganska dålig om man jämför med de som kan. Så det jag gör är att när jag får ett tips, eller läser själv, då ringer jag de här personerna och kollar med dem. Oftast får jag svaret att jag har tänkt helt fel, och så bollar de fram ett annat förslag som de tror är bättre. Och då är det bara att ta rygg på dem, för de kan det här mycket bättre än jag. ”

I takt med att summorna blivit större har som sagt Jan Emanuels riskbenägenhet minskat.

Han jagar inte de kortsiktiga raketerna utan köper bara bolag som han kan tänka sig att äga minst fem år framåt.

Han brukar inte heller sälja en del av aktierna för att ta hem en vinst, även om det är så att han tror att en börssvacka är på gång.

”Aktier är något som ligger kvar. Jag brukar säga att köpt är köpt och så tänker jag på de som kommer efter mig. Jag vill att de ska bli nöjda när de ser vad farfar eller morfar har lämnat efter sig. Mitt mål är att bygga upp något för kommande generationer”.

"Lattjar" lite med SBB just nu

Men ibland kan affärsmannen inte låta bli att leka lite på börsen också.

”Jag lattjar ibland, som nu med SBB till exempel. Men det är inte på något sätt för att jag tror på aktien – utan för att den hoppar upp och ned på ett ganska radikalt sätt”.

Jan Emanuel säger att han brukar tänka att målet med ”lattjandet” är att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna tanka båten en gång.

”Det är en låg målsättning, men går det bra blir man glad när man tankar sen. Och går det dåligt så börjar jag inte grina för det”.

Jan Emanuel köpte några SBB-aktier på kursen 5,45 för ett par dagar sedan, och sen igen på 5,70 kronor. Planen är att sälja allt om kursen kommer upp i 6,60 kronor.

I skrivande stund kostar dock en aktie 4,8 kronor.

”Ja, i dag har jag tappat en tank ser jag”, säger Jan Emanuel och skrattar.

Han är dock tydlig med att SBB inte är ett köptips.

”Nej, gör inte som mig i det här fallet.”

(https://old.aktiespararna.se/forfattare/Eric%20Emanuelsson)

Intervjuer

Dela med dig