Aktiespararna

”Jag tror på mina bolag i med- och motgång”

Av Jakob Palmgren
5 oktober 20202 min lästid
Det kan vara frestande att plocka hem vinst när börsen når nya höjder men Mohammed Salih behåller sina aktier.

Plockar du hem vinst när börsen är på så höga nivåer?

– Nej, jag tror på mina bolag. Jag är konsekvent i min regelbundenhet, det är samma sak som gäller oavsett om det är nedgångar eller uppgångar.

Jag vet att du gillar Investment-bolag men om någon är intresserad av att satsa på enskilda aktier. Vad har du för tips till dem?

– Du bör ha koll på bolaget, vad de gör, deras konkurrenter och vad de tjänar pengar på. Analysera resultaträkningen och inte minst balansräkningen, så att de klarar av tuffare tider.

Han fortsätter med att du bör kolla på nyckeltalen och vill du inte sitta och räkna på det själv så kan du använda ett analysprogram.

– Jämför gärna nyckeltalen med andra bolag i samma bransch för att se hur ditt bolag står sig i jämförelse.

Kan alla bli miljonärer?

– De flesta som kan avvara ett par hundra kronor i månaden i en spridd portfölj, med hjälp av ränta-på-ränta effekten och tid kan bli miljonärer. Faktorer som är spararens bästa vän.

Vad gör du för att få andra att inse fördelarna med börsen?

– Jag försöker genom mitt jobb och min Instagram att förklara komplicerade termer som inte alls behöver vara så komplicerat. Jag försöker också att visa genom att vara helt transparant med mitt sparande att den tålmodige belönas.

När det inte går som man vill eller de uppsatta målen inte kan hållas, hur håller du motivationen uppe?

– Jag tycker att du ska skilja på delmål och slutmål. Målen är inte heller skrivna i sten, de kan behöva ändras under vägens gång. Det kan behöva justera åt båda hållen. Exempelvis kan en pandemi ställa till det ordentligt.

Vad säger du till folk som envisas med att försöka tajma marknaden?

– Jag säger att det inte räcker att ha rätt en gång, vilket i sig är väldigt svårt. Du behöver träffa rätt två gånger. Köpa på botten och sälja på toppen.

Spara smart

Dela med dig