Aktiespararna

Jag fick en ny insikt gällande aktieköp

Av Kima Edell
28 mars 20243 min lästid
Påsken är här och jag minns från när jag var liten att långfredagen var såååå tråkig. Mamma sa alltid att ”när jag var liten gjorde vi ingenting så vi ska inte göra något vi heller."

Jag gick ut och funderade på vad jag skulle hitta på, att ha tråkigt är inte min grej. Jag gick ut på gården och där såg jag ”Lila tanten” som jag kallade henne som satt på balkongen mittemot oss och jag tänkte att hon ville säkert ha hjälp med handlingen. Frågade henne om hon behövde något från affären.

Vindruvor ville hon ha. Så jag fick kontanter, sprang till matbutiken och det var alltid så nervöst att betala när jag inte riktigt visste om pengarna skulle räcka. Jag var sex år gammal.

Väl hemma hos henne igen fick jag pengar som tack för hjälpen.

3 stycken 10-öringar….jag kommer ihåg hur jag stod i trappuppgången och försökte förstå hur hon tyckte att 30 öre var en ok summa. Besviken gick jag hem igen.

Vad ville jag säga med det? Ingen aning, fick bara upp ett minne om långfredagen och om snålhet.


I måndags var jag moderator för vårt digitala event tillsammans med Robert Andersson och Mikael Näslund. Magiska underbara kollegor som jag uppskattar väldigt mycket. Vem är som de två? Som två uppslagsverk svarade dom på mängder av frågor rakt upp och ner.

Jag fick en ny lärdom gällande aktier

Jag fick lära mig att när du köper en aktie till ett visst pris och sedan köper den igen till ett högre pris, påverkar det ditt genomsnittliga inköpspris per aktie.

Om du till exempel köper en aktie för 50kr och sedan köper en annan aktie för 60kr, blir ditt genomsnittliga inköpspris per aktie (50kr + 60kr) / 2 = 55kr.

Om aktiekursen sedan stiger över ditt genomsnittliga inköpspris, kommer värdet på dina aktier att öka, och vice versa om aktiekursen faller.

Det är det här som folk tar föregivet att man ska förstå…Jag hade INGEN aning om det här. Jag köpte ett par aktier förra året för att det var lågt, kände mig som världens bästa aktieköpare. Sedan ville jag köpa flera och gjorde det med vetskapen att ja, aktien har höjts såklart. Men jag hade ingen aning om att det blev ett snittpris av dessa totalt. Trodde att jag skulle få behålla priset på mina första köp...

Jag hade inte köpt fler vid det tillfället om jag visste att mina ”billiga kap” skulle förändras. Men nu vet jag. Tack Robert och Mikael.

Därför är det viktigt att vara medveten om att aktiekursen kan svänga över tiden och att det är viktigt att ha en långsiktig strategi och tålamod när du investerar i aktier.


Glad påsk! Hoppas du får pengar i påskägget.

Dela med dig