Aktiespararna

Jakten på överavkastning fortsätter

Av Moa Lidman
16 augusti 20215 min lästid
Återstarten av Korta Portföljen närmar sig. Vi har intervjuat de båda nya portföljförvaltarna under sommaren för att ta del av deras tankar kring portfölj­bygge och börsläge inför starten i Aktiespararen nr 9.

Återstarten av Korta Portföljen närmar sig. Vi har intervjuat de båda nya portföljförvaltarna under sommaren för att ta del av deras tankar kring portfölj­bygge och börsläge inför starten i Aktiespararen nr 9.

Hej Dag Rolander och Carl-Henrik Söderberg. Ni ska dra i gång Korta portföljen i september. Är ni laddade?

Dag: Det är vi och på bettet i en hittills optimistisk marknad som fått än mer råg i ryggen efter genomgående bra halvårsrapporter med goda vinstutsikter. Nu gäller det givetvis att leta upp aktier med kurspotential, även om börsen mot förmodan skulle bli lite ledsnare.

Det är en kul utmaning, eller vad säger du C-H?

Carl-Henrik: Ja, det ska bli jättekul såklart! Efter pappaledighet och en lång och härlig sommar ska det faktiskt bli skönt att komma i gång och jobba igen. Att då komma in och förhoppningsvis både kunna inspirera och guida våra läsare till bättre affärer känns både kul och viktigt.

Korta Portföljen är ett populärt format som vi vet att många av Aktiespararnas medlemmar håller högt och det skapar extra motivation hos oss som tar hand om den. Ambitionen är som den alltid har varit under Korta portföljens historia att sträva efter en god, riskjusterad avkastning.

Hur ser er investeringsfilosofi ut?

Carl-Henrik: Att välja aktier är som vanligt ett svårlagt pussel där flera variabler spelar in, men kortfattat kan sägas att vi strävar efter att våra investeringar ska bocka av åtminstone en, men i de flesta fall flera, av åtta kriterier. Placeringshorisonten är vanligen 1 till 6 månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

Dag: När vi följer den strategin är det vår övertygelse att vi lägger en god grund för att bygga en framgångsrik portfölj.

Carl-Henrik: Samtidigt köper vi inte bolag till vilka multiplar som helst. I det ligger det alltid en utmaning. Vad vi är beredda att betala för framtida vinster. Vi kommer också att försöka uppnå en god balans mellan tillväxtbolag till rimliga värderingar och värdebolag med rimlig tillväxt och kvalitet.

Dag: Så är det givetvis. Och eftersom portföljen är kortsiktigt orienterad är riskspridning och portföljkonstruktion A och O. Stor vikt läggs därför vid genomtänkta innehavsstorlekar i portföljuppbyggnaden.

Carl-Henrik: Vi kommer även att använda teknisk analys i vissa lägen som ett tajmningsverktyg vid intåg och uttåg ur aktier. Den har även viss bäring vid val av risknivå på portföljen.

På dagens heta börsmarknad poppar det upp allt fler bolag som tros gå en mycket ljus framtid till mötes. Samtidigt lär det dröja flera år innan många av de nynoterade bolagen går med vinst. Kommer ni att investera i bolag som inte tjänar pengar i dag?

Carl-Henrik: Ja, jag håller med, ett starkt narrativ har varit allt som behövts för att vissa aktier ska flyga högt. Men vi har också sett många exempel på när det gått fort nedåt igen. Se bara på alla clean techbolag senaste året. Som svar på din fråga kommer vi i regel att välja bolag som går med vinst, men det kommer nog också att förekomma undantag. Det styrs av hur långt bort vi tror att vinsten ligger men också hur affärsmodellen ser ut.

Vad har ni för tankar om börsen under årets andra halva?

Dag: Tina är alltjämt hjältinnan: There Is No Alternative till aktier. I New York, som brukar hålla i taktpinnen på världens börser har tioårsrän-tan tappat en dryg tredjedel från top-pen i våras kring 1,75 procent. I Europa och Sverige, med ett fall för tioårsräntan från 0,5 till 0,1 procent står Tina ännu starkare. Fortsatta penning- och finanspolitiska stimulanser gynnar vinstutvecklingen och börser hålls under armarna. Uppbackade strävar vi uppåt. 5 till 10 procent till är ingen omöjlighet, eller vad tror du Calle?

Carl-Henrik: Nej, det är svårt att inte vara börsoptimist just nu och förutsättningarna för en fortsatt börsuppgång ser gynnsamma ut med de argument Dag hänvisar till. Vi bör nog inte räkna med någon draghjälp på värderingssidan. Det ser rätt dyrt ut överlag, men med en förväntad fortsatt god vinsttillväxt bör det räcka som börsbränsle så länge inflationen inte tar ny fart uppåt och sätter skräck i marknaden. Vi vet att det kan svänga fort, både på mikro- och makronivå, så det gäller att vi är på tårna.


Korta portföljens investeringsstrategier:

1. Underliggande strukturell tillväxt.

2. Entreprenörskap med vd i täten.

3. Kvalitativ vinsttillväxt.

4. Förtroendeingivande historik.

5. Stabil affärsmodell.

6. Skalbar lönsamhet.

7. Starka finanser.

8. Bra ägarbild.

Intervjuer

Dela med dig