Aktiespararna

Japanskt bolag lägger bud på Calliditas – 83% premie

Av Finwire/Redaktionen
28 maj 20242 min lästid
Japanska Asahi Kasei lägger ett rekommenderat kontanterbjudande på läkemedelsbolaget.
Japanska Asahi Kasei lägger ett rekommenderat kontanterbjudande på läkemedelsbolaget Calliditas värt 208 kronor per aktie, enligt ett pressmeddelande.

Erbjudandet motsvarar en premie på 83 procent jämfört med Calliditas senaste stängningskurs på måndagen.

Asahi Kasei erbjuder också 416 kronor kontant för varje amerikanskt depåbevis i Calliditas, vilket är det dubbla värdet på den svenska aktien eftersom varje amerikanskt depåbevis representerar två aktier i Calliditas.

Värderas till över 11 miljarder

Erbjudandet i sin helhet värderar Calliditas till 11,16 miljarder kronor.

Styrelsen i Calliditas rekommenderar enhälligt aktieägarna och innehavarna av amerikanska depåbevis att acceptera erbjudandet.

"Rekommendationen stöds av ett utlåtande från Lazard AB, enligt vilket erbjudandet är skäligt ur ett finansiellt perspektiv för Calliditas aktieägare och innehavare av amerikanska depåbevis", heter det.

De tre största ägarna BVF Partners, Linc och Stiftelsen Industrifonden, samt andra stora aktieägare och innehavare av amerikanska depåbevis, som alla tillsammans äger 44,65 procent i Calliditas, har åtagit sig att acceptera erbjudandet.

Acceptfristen för erbjudandet väntas löpa från 18 juli till den 30 augusti. Erbjudandet är villkorat bland annat av att Asahi Kasei blir ägare till mer än 90 procent av aktierna i Calliditas.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig