Aktiespararna

Jätten faller efter bästa börsdagen någonsin

Av Jessika Bouveng
30 juni 20231 min lästid
man som städar kontor.
Under torsdagen kom H&M med rapport för det andra kvartalet och bolaget lyckades överraska marknaden och analytikerna genom att visa på ett klart starkare kvartal. ”Rapportkross” var det många som benämnde räkenskaperna med.
  1. H&M överraskade positivt med andra kvartalets rapport, kallad "rapportkross", och imponerade marknaden och analytikerna.
  2. Aktien steg med 18% efter den positiva nyheten, vilket ledde till bolagets bästa börsdag någonsin.
  3. Efter rekorddagen följde flera höjda rekommendationer från analyshus och banker, med SEB som förutspår 15% ytterligare uppgång och sätter riktkursen på 215 kronor.
  4. Ålandsbanken bekräftar sin positiva syn på H&M, höjer vinstprognoserna med 5-7% för 2023-2025, och betonar fortsatt potential på uppsidan. Trots detta sjunker aktien med över 1% under veckans sista börsdag.

Föga förvånande så mottogs beskeden positivt av marknaden och aktien rusade hela 18% vilket gjorde att man summerade sin bästa börsdag någonsin.

Idag, fredag, följs rekorddagen med en rad höjda rekommendationer av flera analyshus och banker. Mest uppsida ser SEB som tror att aktien ska upp ytterligare 15%. Riktkursen sätts på 215 kronor med en köprekommendation.

Övriga köprekar kommer bland annat från Carnegie, Goldman Sachs och Morgan Stanley.

"Finns en fortsatt potential på uppsidan"

Ålandsbanken släppte också en analys av bolaget idag där man konstaterar att man står fast vid sin positiva syn på bolaget.

”Utfallet för kvartalet, försäljningen under juni och H&M:s tillförsikt att nå såväl sina långsiktiga som kortsiktiga mål underbygger våra förväntningar om uthållig tillväxt och förbättrad lönsamhet för H&M över tid”, skriver man i analysen.

Banken har även valt att höja estimaten för H&Ms vinst per aktie med 5-7% för prognosperioden 2023-2025.

”H&M handlas nu till P/E 22,4x och EV/EBIT 19x på konsensusestimaten för 2023/2024 vilket vi ser som attraktivt givet vår bedömning om att det finns en fortsatt potential på uppsidan i vinstförväntningarna”, skriver man vidare.

Trots flera lovord och höjda rekommendationer så handlas dock aktien ned under veckans sista börsdag med drygt 1%.

MarknadsnyheterH&M

Dela med dig