Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-11-24

Joacim Olsson: Sällsynt dålig timing att höja ISK-skatt

wysiwyg_image

”Från löfte om lägre skatt på ISK till den högsta skatten någonsin, det är tyvärr följden av att regeringen valt att vänta med den utlovade skattelättnaden”, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter att det idag blivit klart med ISK-skatten för inkomståret 2023.

Riksgälden fastställde idag att statslåneräntan som styr skattenivån på ISK för 2023 blir 1,94%. Det innebär att ISK-skatten höjs från 0,375% till 0,88%.

Joacim Olsson menar att höjningen är särskilt olycklig i oroliga tider som nu då människors sparande behöver uppmuntras ytterligare. Detta för att skapa långsiktiga förutsättningar att bygga upp ett eget kapital.

Bra tillfälle efter börsfall

”Tajming-mässigt hade det varit klokt att ha den utlovade reformen om ett skattefritt sparbelopp på upp till 300 000 kronor i höstbudgeten då det efter årets börsfall är ett bra tillfälle för enskilda att inleda ett månadssparande”, säger Joacim Olsson.

”När regeringen väl väljer att reformera ISK-skatten så räcker det dock inte med att skapa ett skattefritt belopp. Med högre statslåneränta ökar skatteuttaget per automatik och för att begränsa den effekten måste den tidigare regeringens justeringar av ISK-skatten rivas upp.”, säger Joacim Olsson.

100 000-tals kronor i skatt

Han tillägger att de som anser att skatten på ISK är låg bortser från två saker: Skatten ska betalas även om man har förlorat pengar på en skakig börs, vilket är ett faktum för många nya sparare. Skatten tas även ut årligen på samma sparkronor.

Författare Göran Lind