Aktiespararna

Joacim Olsson: "Snälla Greta, väx upp lite grann"

Av Joacim Olsson
18 mars 20245 min lästid
Greta Thunberg och Joacim Olsson.
CIivil olydnad är knappast vägen till att göra bolag mer hållbara. Då krävs mer genomtänkta argument och att det går att visa hur bolagets ägare kan kapitalisera på ökad hållbarhet. Det skriver Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter Greta Thunbergs klimataktion på SAS stämma, där han var på plats.

Så var då SAS bolagsstämma ett avslutat kapitel. Men det tog tid – och det var kaotiskt. I centrum stod en aktieägare med ett samlat aktiekapital uppgående till 31 öre. Med sig på stämman hade han två bisittare där Greta Thunberg var den mest namnkunniga. I alla fall för min generation.

Att bolagstämmor är ett bra tillfälle att ställa företagsledningar och styrelser mot väggen är känt sedan länge. Aktiespararna har sedan vi bildades för snart 60 år sedan ofta utnyttjat frågestunder för att avkräva svar om den strategiska inriktningen för ett bolag, och använt vår röst och vår rösträtt för att påverka skyddet för minoritetsägare. Och när bolag misskött sina förpliktelser mot de som investerat kapital så har vi påtalat detta, ställt ansvariga mot väggen och krävt åtgärder.

Andra har sett bolagsstämman som ett forum där frågor som kan anses viktiga att belysa kan lyftas och där medial uppmärksamhet går att få. Gudrun Schyman köpte exempelvis aktier i tio storbolag när hon som talesperson för Feministiskt initiativ ville uppmärksamma bristen på kvinnor i styrelserummen.

För de flesta – oavsett vem man företräder eller vilket mål man har – är det dock självklart att mötesreglerna ska följas. Det finns goda skäl för det. Utan regler för vad som tas upp, hur ordet begärs, när frågor får ställas och hur omröstningar går till så blir det kaos. Och i kaos brukar demokratiska principer sättas ur spel. För en bolagsstämma är i grunden en demokratisk institution – där varje aktie i normalfallet ger en röst men där alla har möjlighet att göra sin röst hörd och alla kan påverka utgången.

För Greta är en bolagsstämma något annat.

Hånskrattade åt ledningens svar

På SAS bolagstämma tog hon och hennes följe plötsligt kommandot. De vecklade upp banderoller med miljöbudskap. De skrek ut sina ramsor. De hånskrattade högt och medvetet åt bolagsledningens vilja att ge seriösa svar. De avbröt andra. De vägrade sätta sig när övriga deltagare protesterade. De accepterade inte de svar som gavs. De lyssnade inte på mötesordförandens vädjanden. Och de accepterade inte den dagordning och de mötesregler som fanns.

För Greta är nämligen en självutnämnd apostel som ska omvända världen från all ondska som annars riskerar att leda till jordklotets undergång. Och då är all form av civil olydnad legitim. Då är det okey att kväva andras berättigade frågor och då är det rimligt att majoritetens uppfattning om vad som ska avhandlas inte behöver respekteras.

Hela stämman avstannade

Under en period avstannade hela bolagsstämman. Där satt vi och tittade på Greta och hennes vänner. Det var faktiskt ganska lugnt och skönt. Inget skrik och inga ramsor – bara ett lugnt tittande på varandra. Säkerhetsvakterna satt också stilla. En väntan på vem som skulle ge sig först. De som ville kapa bolagsstämman eller de som ville genomföra mötet och få bolagsledningen svar på hur aktierna har kunnat bli värdelösa och vad Chapter 11 egentligen innebär.

Det blev oavgjort. Bolagsstämman kunde genomföras men inte utan upprepade brott mot ordningsreglerna.

Jag kan ha viss förståelse för ungdomlig kampvilja och ett samhällsengagemang som går över styr. Jag hade nog själv lite Greta-light-drag i min ungdom – fast i helt andra frågor.

Men snälla Greta, väx upp lite grann. Civil olydnad ger säkert medial uppmärksamhet ett tag till. Men det är knappast vägen mot att på allvar få företagsstyrelser och ledningar att lyssna på budskap. Det är inte vägen mot att förändra bolag till att bli mer hållbara. Då krävs att argumenten är mer genomtänkta och att bolagets förutsättningar att göra åtgärder också tas i beaktande. Och framför allt – då måste du visa hur bolagets ägare kan kapitalisera (!) på att bolaget blir mer hållbart.

Gretas civila olydnad kan däremot få en helt annan effekt. Vi har en ny lagstiftning som tillåter digitala bolagsstämmor. Jag befarar att Gretas främsta bidrag till eftervärlden kan bli att de fysiska bolagsstämmorna blir färre och de digitala växer i antal. Inget bolag vill ha det kaos som SAS fick uppleva.

Så Greta – tänk efter. Vill du nästa gång att mötesordföranden ska kunna tysta dig med en enkel knapptryckning eller är det bättre att följa mötesreglerna men ändå ställa dina frågor?

LÄS MER: Kaos på SAS-stämman

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Krönikor

Dela med dig