Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-25

Jobben där du går back som pensionär

wysiwyg_image

Se upp:
Människor inom flera olika yrkesgrupper kommer att gå minus den dag det är dags för pension.
– Det är oroväckande, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Vad har du egentligen för arbete?

Det spelar nämligen stor roll vilket yrke du har när det är dags för pension.

Här är jobben som slår mot dig ekonomiskt som pensionär.

MISSA INTE: Därför kan börsen stiga kraftigt

När personer som är 35 år gamla i dag, 2017, går i pension sjunker inkomsterna med 30–40 procent från en dag till en annan.

För yrkesgrupper där marginalerna redan är små kommer det att innebära att ekonomin rent ut sagt går minus, skriver Swedbank i en färsk analys.

– Att inkomsterna faller den dag man går i pension är inget nytt, men att det innebär att många yrkesgrupper kommer hamna på minus varje månad är kanske mindre känt, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna, i ett pressmeddelande.

SE ÄVEN: Här är nya aktietips från Börsveckan

”Kommer inte räcka till det mest nödvändiga”

Naturligtvis spenderar olika hushåll helt skilda summor pengar. Men i Swedbanks uträkning gällande ”det mest nödvändiga” hamnar utgifterna på 6 800 kronor per månad för ett hushåll som består av en person. Om en hyra för en tvårumslägenhet läggs in i kalkylen blir motsvarande belopp 12 200 kronor.

Hur mycket av inkomsten som går till nödvändiga utgifter beror förstås på hur mycket personen i fråga tjänar. En sjuksköterska lägger omkring tre fjärdedelar av sin lön på det mest nödvändiga medan en läkare spenderar cirka 40 procent på det allra viktigaste.

– När inkomsten minskar med 30-40 procent för en pensionerad undersköterska kommer hen inte att få sin ekonomi att gå ihop utan ett kompletterande sparande eller bidrag. Trots att regeringen sänker skatten för pensionärer kommer pengarna ändå inte ens att räcka till det mest nödvändiga, säger Arturo Arques.

YTTERLIGARE LÄSNING: Gardell vill dela Volvo i tre

Yrkesgrupperna som tar mest stryk

Inkomsten faller lika mycket i procent för de flesta, absolut, men skillnaden blir ändå stor när det handlar om kronor och ören.

”För stora yrkesgrupper, såsom undersköterskor och butikssäljare, faller inkomsten efter skatt med över 5 000 kronor per månad från yrkesarbetande i 35-årsåldern till pensionsåldern”, skriver Swedbank.

Ett exempel är att just en undersköterska, efter att ha betalat sina nödvändiga utgifter, kommer att gå från att ha 4 500 kronor kvar till att ha ett minus på 600 kronor varje månad som pensionär.

Grundskolelärare och lastbilschaufför är andra yrkesgrupper som kan få en tristare tillvaro som pensionär. Pensionsinkomsten kommer, med allra minsta marginal, att räcka till att betala de mest nödvändiga utgifterna, enligt Swedbank.

– En 35-åring som idag tjänar under 25 000 kronor kommer sannolikt behöva bidrag för att över huvud taget klara ekonomin som pensionär. Det är oroväckande, med tanke på att en relativt stor andel av svenskarna har löner i den nivån och kanske inte heller kan förvänta sig någon rejäl löneutveckling, säger Arturo Arques.

LÄS OCKSÅ: NCC vinstvarnar

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.