Aktiespararna

Johan Forssell: För tidigt att utvärdera Vonage-köpet

Av Cristofer Andersson
20 december 20235 min lästid
Johan Forssell slutar snart som vd för Investor.
Efter nära 30 år på Investor, varav de senaste snart nio åren som vd lämnar Johan Forssell Investor för en friare roll med fokus på styrelsearbete i industriella bolag. Under hans tid som vd har Investors B-aktie avkastat drygt 300%, dubbelt så mycket som Stockholmsbörsens totalavkastning. Aktiespararen fick möjlighet till en exklusiv intervju med Forssell.

Du har varit verksam inom Investorsfären i nästan trettio år, varav nio som vd. Vad tar du med dig av dessa år som vd?

”Det är ett fantastiskt roligt jobb att vara vd på Investor, inte minst glädjen och stimulansen av att få arbeta med så många duktiga personer och spännande företag. Under de senaste nio åren har Investor och våra företag tagit stora steg inom hållbarhet och teknikutveckling. Investor har förvärvat sex fina nya dotterföretag, vi har avyttrat det som inte ingår i vår kärnverksamhet, genererat starka resultat och kassaflöden och framgångsrikt omförhandlat låneportföljen till mycket attraktiva räntor”.

Är det något som du så här i efterhand, upplever att det kunde ha gjorts annorlunda?

”Kunde jag eller vi gjort något annorlunda? Helt säkert, men jag förstod rätt tidigt i min karriär att det är bättre att fokusera på hur man kan skapa ytterligare värde framöver, samtidigt som man förstås alltid ska lära sig av misstag för att minska sannolikheten att de inträffar igen.”

De senaste åren har världen blivit mindre öppen och den tidigare hyllade globaliseringen har förbytts till en deglobalisering – hur ska Investor och era bolag förhålla sig till det?

”Vi tror fortfarande på globaliseringen som koncept och man får aldrig glömma att det är fri rörlighet och fri handel som har bidragit till det välstånd vi ser både i Sverige och för en ständigt större andel av världens befolkning. Men i en värld där protektionismen ökar, där vi har krig i vårt närområde, där klimatförändringar och teknikomställningar ställer nya krav, måste många av våra globala företag anpassa sig och tänka mer i termer av regionala leverantörskedjor än globala.”

Det enskilt största innehavet i Investor är Atlas Copco och i år har aktien stigit med cirka 25 %. Under de senaste fem åren är uppgången 188 %. Vad är det som gör att Atlas Copco har utvecklats så starkt och vad är det som säger att denna imponerande resa kan fortgå?

”Atlas Copco har ledande positioner i attraktiva segment, ett starkt teknologiledarskap, och de har kontinuerligt utvecklat och förfinat sin framgångsrika decentraliserade struktur. Bolaget har även en mycket stark kultur och skickliga medarbetare, som ständigt utvecklas för nya möjligheter. Vidare har Atlas Copco varit skickliga på att framtidssäkra sig och ligga i framkant av utvecklingen. Ett exempel på det är hur man tagit sig an klimatutmaningarna genom att analysera och positionera sig framgångsrikt för att ta tillvara möjligheter kopplade till t ex vindkraft, solkraft, batterier, elbilar och en alltmer digital värld.”

En ofta återkommande fråga till dig, övriga i ledningen samt styrelsen är inte om, utan när, noteringen av Mölnlycke sker. Är 2024 året då denna sker?

Vi har inga planer på att notera Mölnlycke. Värdet av att fortsätta att äga 100 % av detta fantastiska företag ser vi som mycket högre än det värde vi skulle uppnå genom en notering”.

Medan flera av era innehav har utvecklats bra, har inte detsamma varit gällande Ericsson. Du har tidigare uttalat dig positivt om vd Börje Ekholm och att du har förtroende för hans fortsatta ledarskap. Dock går det inte att bortse från de senaste årens mindre starka, fundamentala utveckling. Var köpet av Vonage bra, eller kan du i efterhand se att det var ett felbeslut?

”Vi har fullt förtroende för Ericssons strategi och för Börje Ekholm som koncernchef. Det stora avtalet som nyligen gjordes med AT&T visar att Ericsson är mycket konkurrenskraftiga på marknaden. Även om timingen av Vonage-förvärvet inte var optimal är det för tidigt att utvärdera affären.”

5 korta till Forssell

Ditt främsta råd till alla småsparare/investerare:
Investera i riktigt bra företag som du förstår. Spara långsiktigt. Själv ligger jag tungt i Investor. Det tänker jag fortsätta med.

Vad ska ligga under granen hos en småsparare/investerare?
En bra bok om Warren Buffet.

Din hälsning till Christian Cederholm?
Fortsätt den resa du har haft på Investor under 22 år så kommer det gå toppen!

Vad är ditt råd till AB Sverige?

När det gäller hur Sverige ska navigera så handlar det till syvende och sist om vår konkurrenskraft. Vi behöver säkerställa att vi har tillräcklig tillgång till fossilfri elektricitet i stabila nät. Vi behöver satsningar på infrastruktur och vi behöver en skola som står sig i internationell konkurrens samt ökade satsningar på forskning och utveckling.

Vad ser du mest fram emot under 2024?
Jag ser fram emot att se våra företag fortsätta att flytta fram sina positioner. De har många spännande aktiviteter och initiativ på gång som ska bli intressanta att följa.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Intervjuer

Dela med dig