Kamikaze på börsen, 5 aktier för bottenfiske
Det har knappast undgått någon att börsen är inne i en svår period. Vi befinner oss mitt i stormens öga där aktiemarknaden pressas ned av fortsatt hög inflation, centralbanker som känner sig tvingade att agera därefter samt en allt större och utbredd oro för recession.
I ljuset av detta är det svårt att påstå att nedgångarna är orimliga, framför allt med tanke på den smått galna börsuppgång vi såg under fjolåret. När sillen dukas fram under morgondagen gör vi det sannolikt på börsens årslägsta.
Med det sagt vet vi också att aktiemarknaden tenderar att överdriva rörelserna, såväl på upp- som nedsidan, i ständiga försök att försöka prisa in framtiden. Det var länge sedan som man var med om en så enorm pessimism som det är just nu och i media tävlas det om att ha den mest alarmerande framtidsvyn.
Fiskeråd
För att par dagar sedan publicerades det en artikel på Aktiespararna.se med tidlösa råd för den som vill ge sig ut och bottenfiska på börsen.
Kortfattat var råden följande:
- Tänk inte i V-termer
- Invänta en stabilisering
- Ta kontroll över informationen
- Sov på saken
Med dessa råd i bakhuvudet ger vi oss ut på jakt efter intressanta bolag där vi kanske, med betoning på kanske, kan skönja ett bra läge att kliva in i aktierna i hopp om en kraftig studs uppåt. Förutsättningen är att det allmänna börshumöret svänger åt det mer positiva hållet igen.
När vi bottenfiskar är det viktigt att komma ihåg att vi med allra största sannolikhet inte hittar botten och därför bör storleken på innehaven bli därefter. Att köpa små positioner vid flertalet tillfällen är också klokt.
E-handel, fastigheter och bygg dissas
Vi har valt att lämna några sektorer utanför då risken överstiger potentiell avkastning, trots att kursnivåer och värderingar givetvis lockar på sina håll.
E-handel: Vi vågar oss inte på något bolag inom e-handel där det finns ett gäng aktier som fallit kraftigt på börsen. Desenio, Rugvista, Pierce, XXL, Boozt, BHG, för att nämna några.
Fallande konsumtion tillsammans med kostnadsbesparingar är inga roliga variabler att brottas med i dessa bolag, dessutom är flertalet av dem högt skuldsatta och fler nyemissioner är sannolikt att vänta. Aktierna ignoreras därför, nedgångarna till trots.
Byggbolag: Byggbolag känns också lockande på sina håll efter kursfall men risken för en klassisk värdefälla har ökat på slutet, givet den stora oron inom framför allt nybyggnation.
Nedåtgående byggkonjunktur och hög inflation på insatsvaror kan ställa till det för många och kan även leda till stopp av byggprojekt. JM och Bonava är två sådana bolag där kursen fallit kraftigt men där undertecknad alltjämt tvekar lite.
Fastighetsbolag: Är det någon sektor som behöver en lite lugnare räntetrend så är det fastighetssektorn. Med fastighetsindex ner 50% i år är nog mycket negativt redan inprisat och skulle vi se tecken på avtagande inflation eller rent utav ett litet skifte i tonläge från centralbankshåll, ja då har vi förmodligen den största vinnarsektorn här.
Allra mest nedtryckt är SBB och visst blir man lite sugen när aktien kraschat som den gjort. Men aggressiva blankare, väldigt hög skuldsättning och återkommande negativt nyhetsflöde avskräcker samtidigt.
Vad ska vi tro om redovisningen och bolagets finansiella situation egentligen? Osäkerheten är stor och SBB har hittills inte lyckats lugna marknaden. Vi håller oss utanför tills röken skingrar sig.
Detsamma gäller för sektorn som helhet då räntans riktning för närvarande känns väl för vital för aktiekurserna i det korta perspektivet.
Fem aktier där vi plockar fram håven
Nedan listas fem aktier (bland börsens lite större bolag) inom olika branscher som bör kunna studsa upp ordentligt om börsen piggnar till.
1. Enea (kurs 111 kronor, -59% sedan årsskiftet)
Enea är i grunden ett välskött teknikbolag, med exponering mot cybersäkerhet och telekom och som länge handlats till höga multiplar. Men aktien har precis som många andra tillväxtaktier kommit ner kraftigt senaste tiden och inte blev det bättre av en ursvag q1-rapport som fick aktien att falla kraftigt.
Men bolaget upprepade för ett par veckor sedan att förutsättningarna ser goda ut för att kunna visa en bättre lönsamhet under året än vad utfallet blev för det första kvartalet. Andra halvåret är dessutom oftast bättre än första halvan, rent resultatmässigt.
Här har vi ett tillväxtbolag med framtiden för sig och aktien har historiskt handlats kring p/e mellan 20-25 på nästkommande års estimat. En förhöjd osäkerhet och därmed högre riskpremie i caset gör att aktien, tillsammans med en utbredd multipelkontraktion bland börsens tillväxtaktier, i dag handlas till p/e 10 och ev/ebit 15 på innevarande års förväntade vinst.
Risken i caset är högre än vanligt men givet kursslakten bör det krävas mer än ett kvartal för att dissa aktien. Aktien har konsoliderat mellan 100 kr och 110 kronor ett tag nu, vi nosar upp en bottenkänning och ger aktien en chans.
2. Bure (kurs 202 kr, -54% i år)
De så älskade investmentbolagen har haft det synnerligen tufft där premier har kommit ned kraftigt och rabatterna har på sina håll blivit än större. För den riskvillige känns Bure som det mest spännande alternativet.
Bra ledning och starkt track record med flertalet i grunden välskötta tillväxtbolag men där verkligheten kommit i kapp på slutet.
Vitrolife är största innehavet (nästan 40% av portföljen) och den aktien har verkligen kollapsat efter en galen värdering år efter år. Pandemin har stört bolagets framfart och den organiska tillväxten har kommit ner men nog borde tillväxten kunna komma tillbaka, med en fortsatt god lönsamhet, och långsiktiga trender spelar fortsatt bolaget i händerna.
P/e-talet ligger högt kring 40 gånger årets förväntade vinst, vilket inte är billigt, men givet att aktien tryckts ned så ordentligt borde den kunna studsa upp kraftigt om börsen blir lite gladare igen och riskaptiteten kan återvända lite grann.
Men du får som sagt inte bara Vitrolife utan även bolag som bland annat Mentice, Mycronic, Xvivo och Ovzon. En korg med mestadels spännande tillväxtcase, en spac samt 15% av portföljen med onoterade bolag.
Visst hade exempelvis Kinnevik eller VNV Global kunnat kvala in här men valet faller på Bure.
3. Evolution (kurs 960 kr, -25% i år)
Livekasinobolaget Evolution ser billigt ut och värderingen är nu densamma som när aktien gjorde börsdebut.
Samtidigt har bolaget vuxit enormt historiskt, skalbarheten i affärsmodellen är svårslagen, marknadsandelar plockas fortfarande och förvärv kan skynda på större marknadsdominans. Det kan också skapa flera ben för verksamheten att stå på.
Spelmarknaden är inte heller så konjunkturkänslig.
Idag värderas aktien till p/e 18 på 2023 års förväntade vinst och en skuldjusterad multipel (ev/ebit) landar på 15 gånger. Sätter vi förväntad vinsttillväxt i relation till p/e-talet (peg) så landar det på låga 0,67.
Enligt analytikernas prognoser är en vinsttillväxt på 43%, 25% och 18% att räkna med kommande tre åren, 2022 inräknat. Prognoser är just prognoser, men slår de in finns stor potential i aktien.
4. Clas Ohlson (Kurs 102 kronor, -25% i år)
Här har vi det kanske minst spännande bolaget av de fem. Visst lär konsumentbolag ha det fortsatt tufft med hushåll som drar ned på sin konsumtion i spåren av hög inflation och högre räntor. Frågan är dock när och i vilken omfattning det sker. Risk finns också i form av uppbyggda lager med risk för efterföljande stora reor till följd.
Men rimligen borde lågprisbolagen klara sig bättre än mellansegment och Clas Ohlson får sägas göra det bra rent operationellt just nu. Siffrorna som släpptes föregående vecka imponerade och de höjda marginalmålen var en glad överraskning som gjuter mod.
Till p/e 13 på innevarande års förväntade vinst, ev/ebit på 10 och en direktavkastning på 7% känns det attraktivt. Bolagets finanser är dessutom starka. Ur ett tekniskt perspektiv verkar aktien röra sig inom ett handelsintervall mellan 100 och 120 kronor där aktien nu befinner sig i botten av det intervallet, en nivå som verkar agera hyfsat stöd.
5. Atlas Copco (kurs 86 kr, -35% i år)
P/e 19 och ev/ebit 15 på nästa års siffror är absolut inte lågt relativt sektorn men Atlas har i flera år handlats till en rättmätig premie och den bör bestå givet bolagets många kvalitéer.
I absoluta termer är det en hyfsat låg värdering sett till femårsnsittet. Starka marknadspositioner, höglönsamt, pricing, power och stark balansräkning. Rapporten för första kvartalet var dessutom väldigt stark.
Vi ska heller inte glömma bort den 35-procentiga eftermarknadsandelen, det vill säga service, något som skapar en mycket uppskattad stabilitet även i sämre tider med lägre efterfrågan.
Entrar vi en recession är det såkalrt inte bra för ett cykliskt bolag men motståndskraften i Atlas sänker risken jämfört med att äga andra cykliska aktier. Om vi i stället skulle få positiva signaler från inflation, ränta och konjunktur, då kommer Atlas-aktien följa med övriga sektorn minst lika mycket.
Med andra ord, om vi ska botanisera bland de svenska verkstadsaktierna anses Atlas vara det bästa alternativt ur ett riskperspektiv.
Bubblare för sommaren
Det finns fler nedtryckta tillväxtaktier än de som nämnts ovan som i grunden är lönsamma bolag med fungerande affärsmodeller, vilket är viktiga egenskaper när det ska bottenfiskas i tillväxtfacket. Följande bolag kan därför vara värda att hålla ett litet öga på under sommaren:
- Embracer
- Hexatronic
- Sinch
- Mips