”Känns mer skört på bostadsmarknaden"
Finansinspektionens (FI) förslag om att skärpa amorteringskravet väntas presenteras på måndag.
För en småbarnsfamilj i Stockholm kan det handla om flera tusenlappar mer i amortering varje månad.
I dag krävs en årlig amortering på 2 procent på den del av lånet som överstiger 70 procent av bostadens värde och en 1 procent för den del av lånet som ligger mellan 50-70 procent av bostadens värde.
Enligt FI:s nya krav ska bolånetagaren även amortera ytterligare 1 procent om lånet uppgår till mer än 4,5 gånger bruttoinkomsten. Det totala amorteringskravet kan alltså komma upp i 3 procent av lånebeloppet.
Flera banktoppar varnar nu för skärpningen.
– När marknaden står och väger och utbudet av nyproduktionen är väldigt högt är det onödigt att införa nya åtgärder som dessutom är svårbegripliga. Tidpunkten är fel, säger Anna Breman, Swedbanks chefekonom, till DI.se (http://di.se/).
SEB:s koncernchef Johan Torgeby till DI.se (http://di.se/):
– Det känns också nu mer skört på bostadsmarknaden än vad det har gjort på väldigt länge. Så med tanke på att amorteringskrav redan har införts, att det diskuteras kring ränteavdraget, och utbudet har kommit upp, då kan det vara bra att bara vara lugn och sitta still i båten.
LÄS OCKSÅ: Bostadsförsäljningarna tappar tempo (https://old.aktiespararna.se/nyheter/forsaljning-tar-langre-tid-sarskilt-i-stockholm)
Även Hans Lindberg, vd i Bankföreningen, som i går samlande ledande personer inom den svenska bankvärlden på ett stort seminarium på Grand Hôtel i Stockholm, är kritisk.
– Det jag framför allt är bekymrad över är att förslaget innebär att bostadsmarknaden och ekonomin strukturellt sett kommer att fungera sämre. Det amorteringskrav som redan är infört, tillsammans med bolånetak och nu det stramare amorteringskravet – de sakerna tillsammans innebär egentligen att hushållskreditmarknaden blir mer reglerad än vad den var i början av 1980-talet, säger han till Di.se. (http://di.se/)