Aktiespararna

Kanonen ska ta kurskometen till nästa nivå

Av David Flatbacke-Karlsson
28 september 20183 min lästid

Elekta har rusat på börsen.
Nu ger strålkanonen Unity helt nya möjligheter.
– Det är fantastiskt, säger medicinteknikbolagets vd Richard Hausmann.

I flera år har Elekta kämpat för att färdigställa sin omtalade linjeaccelerator.

För ett par månader sedan kom godkännandet och tidigare i veckan hölls den första behandlingen med hjälp av Unity.

Nu är ambitionen att etablera produkten på marknaden.

I två och ett halvt år har Richard Hausmann varit vd för Elekta. På bolagets kapitalmarknadsdag, som arrangerades på Waterfront Congress i Stockholm på torsdagen, betonade han att verksamheten utvecklats i linje med förhoppningarna.

– Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på när jag kom hit, men nu är vi ett mycket bättre bolag, sa han.

”Har jobbat hårt”

Mycket av fokus hamnade på Elektas senaste strålkanon, kallad Unity, som även fungerar som en MR-kamera. Det nya strålterapisystemet fick CE-märkning i juni i år och kan nu användas kliniskt i Sverige och Europa. I början av veckan ägde premiärbehandlingen rum på Royal Marsden Hospital i London.

– Det är fantastiskt. Vi har, tillsammans med inte minst vår partner Siemens, jobbat hårt för det här.

Richard Hausmann utvecklade Unitys potential för Aktiespararen efter presentationernas slut.

– Den gör det enklare för att träffa så rätt som möjligt och kunna följa en tumör som rör sig. Unity kommer att göra det lättare att optimera behandlingen och ge rätt dos. Frisk vävnad kommer inte att ta lika mycket stryk eftersom bilden blir mycket tydligare.

Till en början ser den 58-årige tysken framför sig hur Elekta säljer 75 varianter av Unity innan första halvan av 2020 har passerat. På sikt är marknaden cirka 3–4 000 enheter stor, enligt Richard Hausmann, som inte minst ser stor potential i utvecklingsländer.

Lanserade nya mål

Elekta passade också på att bland annat offentliggöra nya finansiella mål fram till och med räkenskapsåret 2022–2023.

En ny ram är att det ska bjudas på en årlig omsättningsökning på 8–10 procent (CAGR) baserat på oförändrade valutakurser och ett annat är att rörelsemarginalen ska öka med 200 baspunkter, motsvarande 2 procentenheter, innan perioden är över.

– Det känns som om vi är helt rätt positionerade. Vi har bra människor, stark kompetens och innovationstakt och värderingarna som krävs för att kunna lyckas väldigt bra, säger Richard Hausmann.

Elektas aktie är upp omkring 78 procent i år och är bland de som har presterat bäst på storbolagslistan under 2018. Kursen står i cirka 120 kronor på fredagseftermiddagen.

Dela med dig