Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-29

Kanonstart för Volvo Cars - analytikern kommenterar

wysiwyg_image

Stark start i börsdebuten

Börsen är ner 1 procent under fredagen men Volvo Cars stiger med dryga 10 procent i premiären – och det var 200 000 nya aktieägare som fick tilldelning, vilket gör de till att av de mest ägda bolagen på börsen.

Tidigare idag (fredagen den 29 oktober) rullade 20 procent av Geely-ägda Volvo Cars in på Stockholmsbörsen till det lägsta priset inom intervallet på 53 kronor.

På Avanza är bara investmentbolagets Investor mer populärt och på en tredjeplats hittar vi sedan tidigare börsnoterade Volvo lastvagnar.

Inför noteringen var våra experter oeniga om Volvo Cars framgångar Dag Rolander menade att det går att fynda i aktien. Peter Malmqvist köper Volvo Cars popularitet men att det värderadingen av bolaget försvåras av en ”grötig koncernstruktur”.

Sedan noteringen imorse har handeln varit intensiv och det har varit mycket skriverier kring bolaget.

Sverre Linton gav sina bästa råd i Nyhetsmorgon. ”Gör inte om misstaget med Telia”, sade han bland annat och hänvisar till folkaktiens notering som presterat långt sämre än börsen sedan sin notering.

Diskussionerna har rört värderingen, den politiska risken med ett majoritetsägande baserat i Kina och konkurrensen när flera stora biljättar ligger före i sina omställningar, förutom Volvo Cars ska även Polestar noteras i USA.

Storägaren tillika Geely-grundaren Li Shufu säger till Omni Ekonomi att ”Tigern har återvänt till bergen likt en tiger”.

- Noteringen är en ännu en milstolpe i Volvo Groups utvecklingen, fortsätter han och tackar svenska investerare.

Carl-Henrik Söderberg, analysansvarig på Aktiespararna, vad säger du om börsstarten för Volvo Cars?

wysiwyg_image

- Aktien är upp 15 procent på en börs som är ner 1 procent och det är svårt att inte kalla det för en succé. Att aktien blev så kraftigt övertecknad förklarar såklart att köptrycket är såpass stort och omsättningen i aktien har de första timmarna varit skyhög där aktier för ett värde av 1,5 miljarder har bytt händer.

Tror du att uppgången kommer att hålla i sig?

- Vi får vänta och se, det är alltid svårt att spekulera i det så här första dagen för en aktie där intresset på förhand varit så pass stort. Om några handelsdagar är det nog lättare att göra en sådan analys.

Han fortsätter:

- Men samtidigt uppvisar Volvo Cars som bolag starka siffror för 2021, något som väntas hålla i sig även framöver, så det finns absolut fundamenta att hålla sig i. För helåret 2021 väntas bolaget slå försäljningsrekordet från 2018 samtidigt som marginalerna hänger med, det är positivt.

Är värderingen attraktiv även efter introduktionen?

- Det har varit mycket prat om att värderingen är väldigt låg i aktien. Och ja, relativt börsen och många andra aktier så är aktien billig, men ur ett sektorperspektiv är ett p/e-tal kring 10 gånger årsvinsten inte speciellt billigt, det ska vi komma ihåg.

Vad tror du om Volvo Cars som långsiktig investering?

- Spontant tycker jag att förutsättningarna för att detta ska bli en mer framgångsrik folkaktiesaga än exempelvis Telia får ses som goda. Men bilmarknaden befinner sig mitt i en enorm förändring där elbilar är det som gäller och där konkurrensen är stenhård. Det är en tuff miljö att husera i och det är något som kommer gälla även för Volvo Cars kommande år. Vänta er därför höga kostnader hänförliga till investeringar för att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen i branschen.

Författare Jakob Palmgren