Aktiespararna

Kapitalförvaltaren: Två aktier för portföljen under geopolitisk oro

Av Jessika Bouveng
6 maj 20242 min lästid
Två defensiva aktier vid geopolitisk oro.
Mattias Gustavsson, kapitalförvaltare på Swedbank, lyfter två intressanta aktier i tider med geopolitisk oro.

Kapitalförvaltaren lyfter fram defensiva aktier och två exempel han finner extra intressanta är Essity och AstraZeneca.

”Essity är ett bolag som haft en förhållandevis stark kursutveckling den senaste tiden efter en stabil rapport där omsättningen ligger kvar på liknande nivå som förra året men med en stärkt rörelsemarginal som lyfter resultatet,” säger Mattias Gustavsson till Aktiellt.

Kapitalförvaltaren säger även att marknaden är nyfiken på vad Essity planerar att göra med den stärkta kassan på cirka 20 miljarder kronor. En extrautdelning tror han skulle vara uppskattat.

Även Astra Zeneca lyfter han som ett bolag som rapporterat starkt.

”Aktien har avkastat cirka 15 procent den senaste månaden efter att ha rapporterat både omsättning och resultat en bit över analytikernas förväntningar”, säger han.

"Värsta förmodligen över"

Mattias Gustavsson får även frågan om hur han ser på rapportsäsongen än så länge och han svarar att den överlag varit bra.

”Min känsla är att investerarkollektivet hade förväntat sig sämre resultat men bolagen verkar hålla marginalerna uppe trots vikande omsättning och orderingång. Det vi kan utläsa från många rapporter är att det värsta förmodligen ligger bakom oss och att vi kan börja se försiktigt positivt på framtiden.”

LÄS MER: Astra Zenecas Q1 imponerar – värderingen avskräcker inte

LÄS MER: Essitys justerade resultat högre än väntat

AstraZenecaEssityMedia och analyshus

Dela med dig