Aktiespararna

Karl Perlhagen avstår arvodet

Av Bolagsbevakningen
29 april 20222 min lästid

Vid årsstämman i Volati förklarade grundaren och styrelseledamoten Karl Perlhagen att han ville avstå sitt styrelsearvode om 250.000:- och han hoppades att Volati istället skulle skänka de pengarna till behövande offer för kriget i Ukraina. Efter hans tillkännagivande höll stämman andan några sekunder för att höra om någon av de övriga åtta styrelseledamöterna skulle göra honom sällskap, men från främsta raden i stämmolokalen var det knäpptyst. Inte ens Perlhagens medgrundare Patrik Wahlén sade något om att släppa ifrån sig en enda krona av den halva miljon han får i egenskap av styrelsens ordförande, men han är kanske inte sämre karl än att han kan ändra sig.

Mer om Ukraina: Vd Andreas Stenbäck berättade att bolaget har nio personer anställda i Ukraina. En av dem har flytt till Rumänien medan åtta jobbar kvar, men alla dessa har omlokaliserats västerut till en något säkrare plats inom landet tillsammans med sina familjer. Huvudkontoret i Stockholm står i daglig kontakt med alla.

Volati är ett förvärvsdrivet företag som genom förvärv, försäljningar och sammanslagningar har skapat två snabbväxande affärsområden; Industri och Salix Group. De flesta bolag som Volati förvärvar är entreprenörsdrivna som står inför en generationsväxling. Volati vill helst köpa hela bolaget och stöpa om ledningen med egna anställda som internrekryterats och utbildats vid Volati Management Program, men när det finns en professionell ägare som vill stanna kvar några år i det bolag hen byggt upp går det oftast att komma överens om det.

Volatis årsredovisningar avviker från de flesta andra bolags eftersom de är vackert inbundna i hårda, röda pärmar vilket kanske innebär att de har en längre livslängd då de utgör en fin färgklick i bokhyllan.

Stämman som hölls i Hotell Birger Jarl stördes tyvärr återkommande av problem med mikrofonerna och intensivt pianospel från högtalarna. Något bör åtgärdas med ljudanläggningen i konferenssalen!

Volati har två aktieslag, dels stamaktier där utdelningen är 1:70/aktie och dels preferensaktier där utdelningen är 40:-/aktie. Den 4 maj betalas pengarna ut.


Dela med dig