Aktiespararna

Karnell rusar över 50% i premiärhandeln

Av Finwire/Redaktionen
22 mars 20242 min lästid
Karnell stiger rejält i premiärhandeln.
Aktien handlas upp över 50% jämfört med priset i erbjudandet inför noteringen på 30 kronor.

Industriteknikbolaget Karnell började i dag den 22 mars att handlas på Nasdaq Stockholm. B-aktien handlas på segmentet Smallcap med kortnamnet KARNEL B.

Erbjudandet att teckna aktier i nyintroduktionen blev kraftigt övertecknad och bolaget får mer än 25 000 nya aktieägare. Teckningskursen fastställdes till 30 kronor per aktie, vilket var i toppen av det aviserade intervallet på 26 till 30 kronor per aktie.

"Det stora intresset hoppas vi är ett kvitto på att vi gör rätt saker, att vi har valt det här smala tematiska fokuset på industriteknikbolag och att folk uppskattar att vi är tydliga med vad vi gör", säger Karnells vd Petter Moldenius till Finwire.

Erbjudandet bestod av 8,33 miljoner nyemitterade B-aktier, vilket tillför bolaget 250 miljoner kronor före emissionskostnader. Det finns även en övertilldelningsoption på ytterligare 1,25 miljoner nyemitterade B-aktier. Vid fullt utnyttjande av övertilldelningsoption tillförs bolaget 287 miljoner kronor före emissionskostnader.

På frågan vad nästa steg framöver blir upprepar Moldenius vad bolaget sagt innan om att pengarna från börsintroduktionen kommer användas till att förvärva bolag. Enligt Moldenius kommer de sikta mot att ha "ett ganska försiktigt tempo" med två till tre förvärv per år.

Ankarinvesterare är fonder förvaltade av Berenberg Asset Management, Sp-Fund Management Company (Säästöpankki), Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur och Östersjöstiftelsen, vilka tecknat aktier i erbjudandet för ett totalt belopp om 142 miljoner kronor.

Aktien har hittills idag handlats till 53,20 kronor som högst och 44,50 kronor som lägst. Klockan 10:02 var senast betalt 46,02 kronor, vilket är en uppgång 53,4% jämfört med teckningskursen om 30 kronor. Aktier för 47,4 miljoner kronor har bytt ägare hittills i dag. Karnell har 42,6 miljoner aktier utestående och börsvärdet är på 1,96 miljarder kronor.

Marknadsanalyser

Dela med dig