Aktiespararna

Kindreds vd efter rapportraset: ”Bättre om Kroatien vunnit VM”

Av Redaktionen
25 juli 20185 min lästid

En hajpad rapport gjorde marknaden besviken.
Kindreds aktie rasar på Stockholmsbörsen.
– Att favoriterna vinner VM är alltid sämre, säger vd Henrik Tjärnström.

Kindreds andra kvartalsrapport stod ut – både positivt och negativt. Sportbettingdelen slog nya rekord i antal lagda spel och omsättning under en enskild dag. Men det fanns saker som såg bistrare ut.

Bolagets casinodel låg kvar på samma nivå som kvartalet innan, vilket en analytiker som bevakade bolaget pekade ut som ett svaghetstecken på presskonferensen.

– Vi har haft stark utveckling i marknaderna förutom Norden. En möjlig anledning till den svaga utvecklingen är det exceptionellt fina vädret som varit och som gör att människor spenderar mindre tid inomhus, svarade Kindreds vd Henrik Tjärnström.

Aktiespararen pratade med Henrik Tjärnström efter rapporten. Han var nöjd med hur Kindred presterat.

– Det är en stark rapport. Fotbolls-VM sätter tonen för hela rapporten.

”Det är en av de största tillgångarna sportsrättsmässigt i Sverige”

Det har varit ett händelserikt kvartal för Kindred. I slutet av juni bekräftades det att SEF (Svensk elitfotboll) kommer att bryta med sin nuvarande huvudsponsor Svenska Spel från och med 2020. Unibet, som ägs av Kindred, ersätter.

– Det är ju en av de absolut största tillgångarna sportsrättsmässigt i Sverige. Det är en unik möjlighet att vi kan komma in och ta den, säger Henrik Tjärnström.

Han fortsätter sedan:

– Den kommer att vara viktig de kommande åren för differentieringen bland sportspel.

”Vi får möjlighet att ha skärmexponering på Parc de Princes”

Som om det inte var nog med att de tog sponsorskapet från Svenska Spel har bolaget dessutom säkrat ett avtal med Paris Saint Germain. Kindred är numera officiell bettingpartner online till den franska fotbollsjätten som Zlatan Ibrahimovic firade stora triumfer ihop med.

– Det är väldigt spännande. Vi får möjlighet att ha skärmexponering på Parc de Princes (Paris Saint Germains arena). Vi har även möjlighet att använda spelarna i marknadsföringssammanhang. Det gör att vi når ut globalt i och med att PSG är en av världens absolut största klubbar och att de har några otroligt starka spelarnamn så som Neymar och Kylian Mbappé, understryker Henrik Tjärnström.

Fotbolls-VM har betytt mycket för Kindred. På frågan om hur Frankrikes VM-guld påverkar bolaget svarar koncernchefen:

– Det hade varit bättre om Kroatien hade vunnit (finalen). Så är det nästan alltid. Att favoriterna vinner är nästan alltid sämre på kort sikt. På längre sikt så är kunderna i landet som vunnit, i det här fallet Frankrike, glada och mer benägna att stanna kvar in i det tredje kvartalet.

Kindreds vd Henrik Tjärnström.

Därför återköps aktier

Bolaget beslutade i våras att de skulle starta ett återköpsprogram av aktier. Henrik Tjärnström förklarar varför.

– Vi har angripit frågeställningen tidigare från fall till fall. Och sett till att ta ut en dedikerad finansiering från fall till fall. Aktierna vi har återköpt kan användas som delbetalning till köp av ett bolag eller till incitamentsprogram för våra anställda. Det är därför vi återköper aktier.

Sedan fortsätter han:

– Men vi har pratat med banker som har indikerat att de skulle kunna bidra i storleksordningen tre–fyra gånger Ebitda. Det ger oss kreditfaciliteter på flera hundra miljoner pund. Det gör att det återköpta beloppet på 15 miljoner kronor blir litet i sammanhanget.

Mycket att se fram emot

Henrik Tjärnström är laddad för andra halvleken av 2018.

– Det andra kvartalet, som är det näst starkaste kvartalet någonsin, lovar gott inför det tredje och fjärde kvartalet. De tenderar att vara de starkaste kvartalen. Då går både fotbollsligor och vintersporter (så som ishockey och skidor) samtidigt, säger vd:n.

Rapporten togs emot kyligt av marknaden

Marknaden tog emot bolagets rapport väldigt svalt. Bolaget hade vid kvart över fyra på onsdagseftermiddagen gått ner med nästan 11 procent. Även branschkollegorna Betsson och Kambi fick se röda siffror då de båda rasat med drygt 3,3 respektive 11,4 procent vid samma tidpunkt.

Dela med dig