Aktiespararna

Kinnevik har fått en ny pilot

Av Redaktionen
26 juni 20173 min lästid

Kinneviks kommande vd Georgi Ganev lånar 20 miljoner av huvudägaren Christina Stenbeck för att tanka aktier.

Erik Lidén, vd på Insiderfonder, tycker att Ganevs aktieaffärer är ett väldigt positivt tecken.

Under måndagsmorgonen har Georgi Ganev skrivit på som VD för Kinnevik.

Det är fortfarande inte klart vilka ersättningsnivåer som Georgi Ganev, som tillträder som vd för Kinnevik 1 januari 2018, kommer att få.

Men däremot har Ganev redan deklarerat att han planerar att bygga upp ett ”signifikant, långsiktigt aktieinnehav i Kinnevik”.

Huvudägaren Christina Stenbeck föreslog själv Ganev som Vd och var den som ringde honom först. Hon har även via Stenbeckskontrollerade bolaget Verdere S.a.r.l ställt upp med 20 miljoner kronor i lån, som ska ske till marknadsmässiga villkor, för Ganevs aktieköp i Kinnevik.

Erik Lidén från Insiderfonder tycker att det är ett positivt tecken.

- Jag tycker att detta är ett väldigt positivt tecken eftersom det vanliga är att en nytillträdd VD ofta inte investerar något eller ett begränsat belopp som inte innebär något särskilt risktagande kopplat till bolagets utveckling.

Att det dessutom sker till marknadsmässiga villkor är också positivt enligt Lidén.

- Det är viktigt för mig att det sker på marknadsmässiga villkor. Om han har lånat ett stort belopp till marknadsmässiga villkor så tar han en betydande risk med sin investering vilket är en väldigt stark signal i min bok.

Tidigare erfarenhet av Kinnevikssfären

Ganev har även tidigare erfarenhet av Kinnevik (https://old.aktiespararna.se/popin/924)ssfären då han startade sin karriär på Tele-2 år 2002 som försäljnings och marknadsdirektör samt som produktansvarig. Han stannade där till 2007 och har således fem års erfarenhet av sfären.

- Jag är stolt och exalterad över att bli vd för Kinnevik. Från att ha startat min karriär på Tele2, vet jag att Kinnevik (https://old.aktiespararna.se/popin/924) har en unik kultur och kapacitet som affärsbyggare säger han i ett pressmeddelande från Kinnevik.

Georgi Ganev är för tillfället vd på e-handelsföretaget Dustin, som är noterat på Midcap, och han har sex månaders uppsägning, vilket innebär att han kommer att stanna kvar på Dustin till dess att han ska tillträda i Kinnevik.

Analytikern Dag Rolander kommenterar Ganevs tidigare prestationer på Dustin Group.

- Dustin är väldigt framgångsrika inom internet och it-prylar. Ganev kan den marknaden och det är där Kinnevik har halva sin portfölj. Räknar man in telekom så är det drygt 90 procent av portföljen och det är där han har sin erfarenhet.

I och med Ganevs tillträde kommer den tillförordnade vd:n Joakim Andersson, som suttit på posten i ett halvår sedan Lorenzo Grabau avgick med omedelbar verkan, att kliva av.

FÖLJ KINNEVIK

Jag godkänner att mina uppgifter behandlas i enighet med GDPR och Aktiespararnas integritetspolicy Läs integritetspolicy här *

Dela med dig