Aktiespararna

Kinnevik säljer hela innehavet i Tele2

Av Eric Emanuelsson
26 februari 20243 min lästid
Kinnevik säljer hela sitt innehav i Tele2, meddelar investmentbolagets vd Georgi Ganev i en kommentar.
Kinnevik säljer hela sitt innehav i Tele2 till Freya Investissement - ett bolag som kontrolleras av franska telekomjätten Iliad och Xavier Niels NJJ Holding. "Efter genomförandet av transaktionen kommer Kinnevik att ha en mycket stark nettokassa. Vi kommer förvalta detta kapital med tålamod och fokus", säger investmentbolagets vd Georgi Ganev i ett pressmeddelande.

Kinnevik gör sig av med hela sitt innehav i Tele2. Totalt rör det sig om 20,7 miljoner A-aktier och 116,9 miljoner B-aktier som man säljer till Freya Investissement för totalt 13 miljarder kronor.

Kinnevik säljer med 13% premie

Freya Investissement är ett bolag som kontrolleras av franska telekomjätten Iliad och Xavier Niels NJJ Holding.

Kinneviks aktier säljs med ett pris på 101 kronor per A-aktie och 93 kronor per B-aktie, vilket innebär en premie på 13% mot fredagens stängningskurs för B-aktien.

"Tele2 är ett fantastiskt bolag som har skapat stort värde över tid, men det tillhör inte kategorin yngre tillväxtbolag", säger Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt.

Vd:n: "Förvalta kapitalet med tålamod och fokus"

"Efter genomförandet av transaktionen kommer Kinnevik att ha en mycket stark nettokassa. Vi kommer förvalta detta kapital med tålamod och fokus för att ytterligare tydliggöra vår equity story och skapa värde för våra aktieägare. Vi kommer fortsätta jobba på vår prioritering att koncentrera vår portfölj mot dess mest lovande och motståndskraftiga innehav, och samtidigt se över vår kapitalstruktur i samråd med större aktieägare", säger Georgi Ganev i en kommentar.

Han säger till Direkt att det är för tidigt att redan nu tala om eventuella extrautdelningar.

"Jag vill inte förekomma de diskussionerna, det är ett ägarbeslut och det kommer att föras dialog med de större aktieägarna", säger han.

En epok avslutas

I och med att Kinnevik säljer sitt ägande i Tele2 för 13 miljarder kronor avslutas en epok från investmentbolagets sida. Operatören grundades en gång i tiden av Jan Stenbeck.

"Tele2 grundades av Jan Stenbeck i början av 1980-talet och dess starka värdeskapande har varit fundamentalt för skapandet av dagens Kinnevik, och har drivit såväl Kinneviks historiska utdelningsflöde till aktieägarna som den strategiska transformationen till en ledande europeisk tillväxtinvesterare, vilket vi är stolta och tacksamma för", säger Georgi Ganev i pressmeddelandet.

Kinneviks försäljning av Tele2-aktierna kommer att genomföras i flera steg, men när den väl är klar kommer Freya Investissement att kontrollera 19,8 procent av kapitalet och under 30% av rösterna.

Freya Investissement: "Ser fram emot att bidra"

"Iliad-koncernen och Tele2-koncernen har mycket gemensamt. Vi tror båda på innovationskraft och vikten av en entreprenörsanda. Vår affärssektor i Europa är mycket krävande. Vi har därför stor respekt för det som Tele2:s aktieägare, ledning och team har åstadkommit, och vi är mycket glada över att Kinnevik har valt Freya som Tele2:s nya storägare. Vi ser fram emot att bidra till nästa kapitel i Tele2:s tillväxtresa", säger Thomas Reynaud, vd på Iliad och styrelseledamot i Freya Investissement, i en kommentar i dagens pressmeddelande.

Kinnevik-aktien rusar nästan tvåsiffrigt efter nyheten under måndagsmorgonen.

LÄS MER: Experterna om Kinnevik-aktien efter försäljningen av Tele2

LÄS MER: Qviberg om Kinnevik: Sänder väldigt konstiga signaler

Dela med dig