Du är här

2018-07-16

Kinnevik släpper greppet om MTG

wysiwyg_image

Kinnevik släpper kontrollen över MTG för att säkerställa att samgåendet mellan de andra båda portfölj-bolagen; Tele2 och Com Hem, inte ska stoppas av konkurrensmyndigheterna. Kinnevik delar således ut hela sitt innehav i MTG till Kinneviks ägare.

Som Kinnevik-aktieägare måste man äga minst 21 aktier i Kinnevik per 8 augusti för att få en B-aktie i MTG som syns på kontot/depån 14 augusti.

Kinnevik kommer att äga 41 procent av det nya telekombolag som Tele2 och Com Hem avser bilda, vilket innebär att Kinnevik i princip kommer att vara den allenarådande ägaren i det nya, sammanslagna bolaget. 

MTG levererar innehåll till TV och därför är det en processaspekt att göra sig av med MTG för att EU ska godkänna fusionen mellan Tele2 och Com Hem, förklarades det på dagens extrastämma i Kinnevik.

MTG utgör bara 3 procent av Kinneviks totala portfölj-värde emedan det nya, sammanslagna telebolaget kommer att utgöra 18 procent. Mot den bakgrunden var det ingen tvekan om vad Kinnevikstyrelsen ville satsa på. 

Den extrainkallade bolagsstämman  gick på styrelsens linje och röstade följaktligen igenom att Kinneviks MTG-innehav ska delas ut till Kinneviks aktieägare genom en så kallad sakutdelning.

Frågor rörande det faktum att utdelningen innebär beskattning för de nya MTG-ägarna viftades på stämman bort med argumentet att skattesituationen är olika i olika länder. Däremot räknar Kinneviks styrelse med att den planerade utdelningen av Nordic Entertainment Group från MTG blir skattefri (Lex ASEA).

Kinneviks vd Georgi Ganev berättade att Kinnevik-ledningen, tillsammans med rådgivare, hade övervägt många alternativ till den föreslagna lösningen, men att den funnit att utdelning av aktierna i MTG var den bästa för aktieägarna. 

Ganev sade vidare att Kinnevik var stolta över den utveckling som MTG hade genomgått till att ha blivit ledande OTT-leverantör av innehåll i telefoner och TV.

På Aktiespararnas frågor: ”Varför ska Kinnevik stämpla om sina röststarka A-aktier till B-aktier innan man delar ut dem? Kan man inte dela ut A-aktier i proportion till befintligt innehav”? svarade Ganev:

”Nej, likviditeten är mycket bättre i B-aktien och man vill inte riskera att få en ny huvudägare genom att någon köper upp utdelade A-aktier”

Uppenbarligen har inte Kinnevik helt släppt greppet om MTG, ännu.

Författare och bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.