Aktiespararna

Klädbolaget rusar efter rapport

Av Nyhetsbyrån Direkt
19 juni 20182 min lästid

Klädbolaget MQ redovisar ett resultat efter skatt på 21 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, mars till maj (27).

I resultatet ingår engångsposter på -6 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 413 miljoner kronor (424). I jämförbara butiker var försäljningsförändringen -4,3 procent.

Bruttomarginalen uppgick till 62,8 procent (61,6).

Rörelseresultatet blev 28 miljoner kronor (36) vilket motsvarar en rörelsemarginal på 6,7 procent (8,4).

Tufft för damkollektionen

MQ:s egna varumärken i damkollektionen underpresterar och stod för hela försäljningsminskningen under bolagets tredje kvartal, som täcker perioden mars-maj.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

Nettoomsättningen sjönk med 2,6 procent och den jämförbara försäljningen föll 4,3 procent under ovan nämnda kvartal.

"Vi har tydligt fokus på bruttomarginal och kostnadskontroll som i kvartalet kompenserar för den lägre försäljningen. Bruttomarginalens positiva utveckling under tredje kvartalet är därför ett styrkebesked", skriver avgående vd Christina Ståhl och hänvisar till att bruttomarginalen steg till 62,8 procent under kvartalet, från 61,6 procent motsvarande period i fjol.

MQ ser över sitt butiksbestånd och arbetar med digitala handelslösningar, både för kunden att hantera själv och som komplement med shop online i butik. Ny e-handelschef och IT-chef är på plats med syfte att öka tempot i koncernens digitala utveckling, skriver vd.

Samtidigt ser bolaget i Joy-konceptet fortsatt ett stort intresse hos målgruppen för att handla i butik. Antalet besök ökar i Joys butiker även detta kvartal jämfört med föregående år, enligt vd.

Den 31 maj uppgick koncernens varulagervärde till 320 miljoner kronor (306). Totalt sett bedöms sammansättningen av varulagret vara på en tillfredställande nivå, skriver MQ.

Aktien rusar

MQ:s pressade aktie klättrar med besked. Vid lite efter 10-tiden är den upp cirka 7 procent. Sett över 2018 är kursen dock ned så mycket som 43 procent.

Dela med dig