Aktiespararna

Kliver av kursraketerna

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
3 maj 20186 min lästid

Inlägget publicerades i torsdags den 3 maj.

Allmän reflektion

Börsen fortsätter att stiga och är nu upp omkring 5 procent den senaste månaden. Rapportperioden har gett visst stöd samtidigt som den geopolitiska turbulensen lugnat sig något.

Rapportsäsongen har sammantaget visat på en blandad kompott med en samlad vinstökning på 7 procent på den svenska börsen. Däremot bör vi vara medvetna om att siffran exkluderar både H&M, Ericsson och bostadsbyggare och är därför inte särskilt imponerande. P/e-talet, inklusive ovan bolag, ligger på höga 18,4x men väntas sjunka mot årets slut till mer ”humana” 15,6x (enligt Bloomberg).

Toppvinster och toppvärderingar?

Verkstadsbolagen imponerar fortsatt med försäljningslyft på 9 procent och en vinstökning på 12 procent. Många bolag lyckas kompensera högre råmaterialkostnader med stigande priser och de flesta bolagen lyckas även hantera flaskhalsproblem i produktionen relativt väl.

Däremot var mottagandet av många rapporter iögonfallande. Bolag som Atlas, Sandvik, Trelleborg och Volvo trycktes ner ordentligt trots genomgående bra siffror. Det får en givetvis att undra om marknaden nu på allvar börjar anse att den globala konjunkturen nått sin topp och så sakteliga börjar ”rulla över”.

Även om allt fler börja tycka att man idag handlar verkstadsbolag till toppvinster och toppvärderingar finns det inga faktiska bevis på att tillväxten ska mattas av. Bolagens orderingångar och framtidsutsikter stärker också vår tilltro till att den globala konjunkturen har mer att ge. Vi gillar alltjämt våra val i sektorn som fortsätter utgöra en betydande del av den totala portföljen.

Kronan är rekordsvag igen

Trots att svenska makrosiffror överraskat på uppsidan på senaste fortsätter den svenska kronan att depreciera i värde och är nu på samma låga nivå gentemot euron som 2009. Även mot dollarn har kronan tappat rejält.

Euron mot kronan senaste 10 åren.

Förklaringen finner vi, som vanligt, i Riksbankens kommunikation som återigen lyckades överraska marknaden genom en lite större nedrevidering av sin ränteprognos än väntat. Räntan lämnades oförändrad på -0.50 procent vid aprilmötet och man sköt samtidigt fram sin första höjning till tidigast december.

Överraskande låg underliggande inflation var det främsta skälet bakom den ändrade räntebanan. Strävan mot en svag krona och importerad inflation är onekligen stark. Givet att inflationen nu ligger runt 2 procent, tillväxten är god, statsfinanserna starka och arbetslösheten låg är det dock lätt att ifrågasätta Riksbankens penningpolitik. De svenska exportbolagen gläds åtminstone åt kronutvecklingen.

Nu över till portföljen...

Där vi gör en rad förändringar:

Lundin Petroleum och Tethys Oil

  • Vi avyttrar hela innehaven i de bägge oljebolagen efter en fantastisk kursresa på kort tid
  • Målkursen i Lupe på 250 kronor är nådd och överskriden och aktien säljs nu till kursen 260 kronor
  • Tethys är i sin tur nära att uppnå sin målkurs på 85 kronor och aktien säljs nu till en kurs på 81 kronor
  • Vi plockade in aktierna den 22 mars med investeringstesen som ni kan läsa i sin helhet här
  • 5 veckor senare är Lupe och Tethys upp 20 respektive 16 procent
  • Värderingen i framförallt Lupe ser ansträngd ut med ett p/e-tal på 24x för innevarande år och uppgången på senaste har varit i det närmaste parabolisk
  • Den tekniska analysen i Lupe indikerar också överköpta nivåer samtidigt som vi börjar se lite momentumtapp om vi ska tro MACD-indikatorn som vänt ner och skapat en så kallad negativ divergens
  • Den kortsiktiga investeringstesen har infriats och vi väljer att låsa in vinsten
  • Vi gillar dock alltjämt bolagen och är inte främmande för att plocka in dem igen om läge uppstår

Essity och Kindred Group

  • Under föregående vecka gick vi in i Essity och Kindred.
  • Vi väljer nu att sjösätta det kapital som frigjorts vid försäljningen av oljebolagen till att fylla på i dessa två bolag
  • Efter att Essity presenterat sin kvartalsrapport under slutet på föregående vecka känner vi oss än mer bekväma med att äga aktien och väljer att öka på innehavet som nu utgör 6 procent av portföljen och där Kindred nu går från att väga 3 procent av portföljen till nu 5 procent

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig