Aktiespararna

Kom i gång med ekonomi-pt:n

Av Redaktionen
14 juni 20216 min lästid
Kvinna och mamma i fyrtioårsåldern, dåligt ekonomiskt självförtroende och en känsla av att sitta fast i ett liv hon själv inte valt.

Nu när barnen är lite större kan hon lyfta blicken och ställa sig frågan: är det så här livet ska vara till pensionen?

Så ser livssituationen ut för ekonomi-pt:n Mia Ingelströms mest typiska klient.

– Hon vill ha bättre ekonomi för att få större valfrihet, inte mer konsumtion. Hon vill jobba mind­re, inte stressa och ha friheten att kunna forma sitt eget liv, förklarar Mia Ingelström.

Den här beskrivningen stämmer rätt väl in på henne själv för tio år sedan. En karriär som företagsekonom, villa, man och två barn. Ljust och fräscht. Allt rullade på som tåget. Eller gjorde det verkligen det?

– Jag gjorde det jag förväntades göra, men kände ingen passion. I stället kände jag en allt större tomhet. Livet gick ut på att jobba bara för att få det att gå runt.

Med tredje barnet kom en chans till förändring. Hon och mannen tog den. Föräldrapenning och uthyrning av huset skulle finansiera ett halvår i Costa Rica för hela familjen. Det slutade med att de var borta ett år.

– Gud, hur har ni råd med det, frågade alla. Men det kostade inget, vi gick plus minus noll.

Väl tillbaka i Sverige gick hon tillbaka till sitt arbete. Som om inget hänt.

– Det tog tre dagar innan jag insåg att jag inte kunde ljuga för mig själv längre. Nu hade jag sett att det går att leva på ett annat sätt.

Hon sa upp sig direkt. Många i omgivningen ifrågasatte hennes val. Säga upp sig från ett bra jobb med hög lön och trygghet, så gör man bara inte.

Det tog några år innan hon var helt på det klara med vad hon ville göra: hjälpa andra att få ekonomisk frihet genom att maximera de pengar de har.

– Jag blev irriterad på att det är så svårt att få oberoende hjälp med ekonomiska frågor. All rådgivning handlar om att man ska köpa ekonomiska produkter som andra tjänar pengar på.

Vill du få oberoende råd? Bli medlem hos oss (https://old.aktiespararna.se/bli-medlem)

De som kommer till henne är medvetna om att de har ett ekonomiskt beteende som de inte trivs med och ställer frågor som ”vart tar pengarna vägen, vi tjänar bra, ändå har vi inget över?”.

De har dåligt ekonomiskt självförtroende och har lämnat över ekonomin till sin partner. Han som tjänar mer måste vara bättre på att ta hand om pengar.

– Men han vet inte mycket mer. Han har bara fått det i knät och gör det för att han är tvungen. Men det finns också de som gör det för att de vet att de då får makten.

Det är svårt att föreställa sig att det är relativt unga par som lever så ojämställda ekonomiska liv.

– De gör bara som de fått lära sig hemma, av sina föräldrar. Vi måste prata mer om ekonomi, om hur vi vill att det ska vara.

Nästan alla upplever att de sitter fast. En förändring är omöjlig. Till och med 30-åringar upplever att det är för sent, säger Mia Ingelström.

– Det är först när vi kopplar vår dröm till vår ekonomi som vi kan se att det går att göra verklighet av den.

Det är den kopplingen hon som ekonomisk tränare jobbar med. Hon har arbetat fram en metod för att man tillsammans ska ta ett helhetsgrepp.

– Vad kostar det att dra runt mitt liv? Vad har jag för tillgångar, vad är mitt netto när alla skulder är bortdragna? Har jag ett underskott eller överskott?

Man granskar också vad drömmen skulle kosta. Tar reda på fakta och sätter en prislapp på den.

– Man måste våga räkna så att man vet om ens dröm kostar 20 000 eller 2 miljoner kronor.

Sedan jobbar de tillsammans igenom hela ekonomin och optimerar den. Ser över inkomster och utgifter, vad som kan tas bort och var det finns möjligheter att spara genom smartare val. Samtidigt utmanar hon klientens livsstil och ekonomiska beteende.

Många får panik när de ska luska ut om deras dröm är ekonomiskt möjlig. De är inte beredda att ge upp sin livsstil.

– Och det är helt okej om man väljer att leva och konsumera som man gör. Men man kan inte få både och. Man måste vara beredd att offra något.

Det är ingen quick fix påpekar hon. Det kan ta några år att förändra tankar och beteende. Men de som lyckas kan spara flera tusenlappar mer i månaden.

– Ett par lyckades utan att gneta få loss 18 000 kronor i månaden. De handlade mat på ett annat sätt, hanterade sin ekonomi på annat sätt. De märkte inte ens att de avstod från något i sin vardag. Tvärtom tyckte de att de fick bättre livskvalitet.

Det kräver ingen dramatisk förändring av sättet att leva.

– Vi pratar inte om lyxfällan här, inte om rika heller. Det är vanliga människor som faktiskt kan förändra sina liv.

Särskilt roligt tycker hon att det är att arbeta med par som närmar sig pensionen. Många pratar om att de vill gå i pension tidigare, men ofta vet de inte hur de ska bära sig åt.

– Tänk om de är närmare sin dröm än de tror? Det är superhäftigt när det går.

Vill du också kunna gå tidigare i pension eller köpa ditt drömhus genom ränta på ränta? Gå våra utbildningar här (https://aktiespararna.onlineacademy.se/)

Det var bara början på ett nytt sorts liv.

Mia Ingelström är Sveriges första ekonomi-pt. Hennes metod har hjälpt många
kvinnor att bli av med sin ekonomiångest och få ekonomisk frihet.

– Jag vill att alla ska få en ekonomi som gör det möjligt att leva som de vill.

Skribent: Kim Wadström

Dela med dig