Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-06

”Kommer att se kraftiga kursreaktioner”

wysiwyg_image

Pressade Ratos rusade efter en kvartalsrapport som innehöll goda tecken.
Men det finns många saker kvar att hantera för investmentbolaget – och det är sunt att ställa in sig på att det kommer att fortsätta vara svängigt runt aktien.
– Vi kommer att få se kraftiga kursreaktioner framöver, säger investmentbolagsexperten Marcus Fridell.

Familjen Söderbergs investmentbolag Ratos bjöd på en kvartalsrapport som gav tydliga indikationer om att den stora processen med att stabilisera bolaget och ta det in i framtiden går åt rätt håll.

Den nedtryckta aktien studsade upp nära 13 procent på tisdagen.

 – Rapporten var ett steg i rätt riktning. Bland annat Aibel, som är ett viktigt innehav för Ratos, visar på operationell medvind. Aibel har dessutom tagit några tunga kontrakt på senare tid vilket bådar gott för att den positiva utvecklingen skulle kunna fortsätta, säger experten Marcus Fridell, författare till boken ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”, daytrader och tidigare aktiemäklare, till Aktiespararen.

LÄS OCKSÅ: Steg i rätt riktning för Ratos: ”Åtgärder biter”

Hävstång som kan slå åt olika håll

Marcus Fridell är dock tydlig med att Ratos fortsatt har mycket att göra för att komma på rätt köl.

 – Jonas Wiströms (vd) städarbete är ännu inte över. Vilket ger både potential för ytterligare förbättringar, men också en risk för att ytterligare något lik skulle kunna ramla ut ur garderoben.

SE ÄVEN: Optimistisk om vändning i investmentklassikern: ”Har placerat alla aktier i bolaget”

Han framhåller att Ratos portföljbolag är rejält skuldsatta.

– Det ger en kraftfull hävstång. Just nu har den verkat till Ratos fördel, men samma kraft finns på nedsidan om bolagets operationella medvind skulle visa sig vara tillfällig.

Från rabatt till premie

Marcus Fridell är positivt inställd till det omställningsarbete som Ratos ledning genomför. Men han understryker också att framgångarna på senare tid har gett en uppvärdering som innebär att Ratos nu handlas med en liten premie mot eget kapital.

MISSA INTE: Så sparar du bäst i investmentbolag: ”Inte komplicerat”

– Det går att jämföra med den rabatt som Ratos haft länge.  Hävstången i Ratos gör att vi troligen kommer få se kraftiga kursreaktioner även framöver. Efter den senaste tidens uppvärdering har jag en neutral inställning till aktien, betonar Marcus Fridell.

Ratos-aktien är, efter tisdagens rejäla uppgång, upp så mycket som 29 procent i år. Men sett ur en femårsperiod har kursen dock underpresterat rejält med ett facit på omkring minus 38 procent.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så analyserar du ett investmentbolag

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.