Aktiespararna

Kommunal varslar om strejk

Av Finwire/Redaktionen
8 april 20241 min lästid
Kommunal varslar om strejk 18 april - rör 5 000 medlemmar.Foto: TT
Kommunal varslar om strejk 18 april klockan 07 av anställda i kommuner, regioner och Sobonaföretag. De yrkesgrupper som omfattas är bland annat köks- och måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare, badhuspersonal, steriltekniker, tvätteripersonal, transportörer.

Totalt berörs mer än 5 000 medlemmar som arbetar inom kommuner, regioner och Sobonaföretag och rör stora delar av Sverige.

Kommunal uppger att förhandlingarna med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner har strandat, och att varslen gäller nyanställningsblockad och mer- och övertidsblockad.

"En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än att agera", säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Kommunal ska i årets löneförhandlingar ha krävt att det ska vara "ordning och reda" i löneprocesserna och ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid. Det har inte SKR velat går med på.

"Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra", heter det i pressmeddelandet.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Marknadsnyheter

Dela med dig