Konjunkturklockan visar tydlig lågkonjunktur
Den svenska ekonomin vände enligt BNP-indikatorn upp i juni, men trots detta är konjunkturläget mycket svagt, skriver SCB. Den lägre inflationen till trots har hushållens konsumtion fortsatt att sjunka.
"Den svenska ekonomin står och stampar. Aktiviteten var i juni 2024 på samma nivå som i juni 2022", säger Caroline Ahlstrand, nationalekonom på SCB.
Tio av tolv indikatorer i SCB:s konjunkturklocka låg i juni under sin långsiktiga trend. Med få undantag faller också samtliga indikatorer i juni längre ned under långsiktig trend.
Konjunkturklockan visar konjunkturläget och riktningen i den svenska ekonomin. Indikatorerna rör sig under en konjunkturcykel ett varv i klockan och passerar då konjunkturfaserna expansion, avmattning, recession och återhämtning.
"Stor osäkerhet"
Nyligen pekade också Konjunkturinstitutet på att SCB:s BNP-indikator visade på att BNP i det andra kvartalet minskade och att lågkonjunkturen därmed fördjupades. Dock skrev KI att det faktum att inflationen minskat snabbt och att reallönerna åter stiger bedöms, tillsammans med Riksbankens förväntade räntesänkningar, ha bidragit till mer optimism för framtiden bland såväl företag som hushåll.
"Osäkerheten om när återhämtningen sker och hur snabbt är stor, inte minst med tanke på att den till stor del vilar på att hushållens och företagens optimistiska förväntningar realiseras. De senaste dagarnas turbulens på de finansiella marknaderna ändrar inte konjunkturbilden", hette det i prognosen.
Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.