Aktiespararna

Konkurrensen hårdnar för läkemedelsbolaget

Av Cristofer Andersson
28 mars 20235 min lästid
Cristofer Andersson: Tar värderingen på aktien rygg för den stigande konkurrensen?

Likt Sverige är (er)kända för sina fina och starka verkstads- och industribolag, är Danmark det för sina läkemedelsbolag. På den danska börsen finns bland annat jättarna Coloplast och ChemoMetec, men också den än större spelaren Novo Nordisk. Sistnämnda har varit världsledande för sin forskning inom och preparat mot diabetes, men har de senaste åren också vuxit mot att forska och producera preparat som behandlar obesitas, det vill säga kraftig och/eller sjuklig övervikt. Emellertid har konkurrensen ej låtit vänta på sig.

Obesitas är en komplex kronisk sjukdom och enligt WHO bedöms idag över 650 miljoner människor i världen lida av tillståndet. Förutom den individuella och personliga kostnaden för detta visar data från Folkhälsomyndigheten att kostnaden i till exempel Sverige för behandling av sjukdomen är över 70 miljarder kronor och sedan 1975 har den globala förekomsten av tillståndet mer än fördubblats.

För framtiden finns olika prognoser från olika institut, men vad de alla har gemensamt är att antalet drabbade kommer att öka samt att tillväxten sker snabbt och kraftigt. Om inga nya behandlingsformer tillkommer bedömer till exempel World Obesity att över fyra miljarder människor kommer vara eller vara nära till att bli drabbade till år 2035. Under samma år väntas kostnaderna för detta överstiga $4,32 miljarder på årlig basis, vilket motsvarar 3 % av världens BNP.

Novo Nordisk och deras preparat Wegovy

Novo Nordisk insats för och på denna marknad är deras preparat Wegovy, som har visat goda resultat och som sedan lanseringen 2021 varit så eftertraktat att bolaget inte hunnit hålla jämna steg i produktionen. En bidragande orsak till den kraftiga efterfrågan har också, och tyvärr skall tilläggas, varit att många som inte är i behov av preparatet köpt på sig stora lager för att de önskar ha en viss (mål)vikt och tar medlet i förebyggande syfte. Flera nyhetssidor har berättat om detta och bland annat lyft fram hur flera influensers ömsom själva tar det, ömsom ger tips till sina följare att ta det.

Amgen och Eli Lilly

Det danska bolagets tillväxt har inte gått de andra läkemedelsjättarna förbi, framför allt inte då Novo Nordisk har haft svårt att möta den stigande efterfrågan. Således har de amerikanska jättarna Amgen och Eli Lilly initierat forskning och framställande av konkurrerande preparat och de än så länge presenterade, om än tidiga, resultaten visar att de kan ge Novo Nordisk en hård konkurrens.

Amgen befinner sig ännu i en tidig fas, men de första data från bolagets preparat Amgen 133 visar att det är snabbare verkande samt att det inte behöver tas lika ofta och i samma doser. I en undersökning med 110 frivilliga testade bolaget sitt läkemedel och jämförde det med en placebo. Efter 85 dagar förlorade patienter som fick tre låga doser AMG 133 med fyra veckors mellanrum 7 % av sin kroppsvikt, medan de som fick tre höga doser förlorade 15 %. Som jämförelse gick placebomottagarna upp drygt 1 % i ytterligare kroppsvikt.

I maj 2022 godkände det amerikanska läkemedelsverket FDA läkemedelsbolaget Eli Lillys preparat Mounjaro. Då Wegovy och Mounjaro inte har exakt samma uppbyggnad och beståndsdelar är det svårt att rakt av jämföra dem. Dock framkommer i mer övergripande jämförelser att det amerikanska bolagets preparat är något bättre och snabbare verkande samt kostar mindre.

Pfizer

Det är inte bara Eli Lilly och Amgen som gått in på den växande och inkomstbringande marknaden, utan även det amerikanska Pfizer. I januari 2023 kommunicerade bolaget att de arbetar med utvecklandet av ett eget preparat, Danuglipron. Om och när det kommer till marknaden återstår att se, då det ännu genomförs kliniska tester. Marknaden bör dock räkna med att de kommer bli en betydande spelare inom detta segment.

En växande marknad med hårdnade konkurrens

Givet alla data talar mycket för att sektorn för och mot kraftig övervikt och sjuklig fetma kommer fortsätta att öka. Detta betyder också att efterfrågan på behandlingsmetoder och medel kommer öka. Allt annat lika finns här enorma summor att tjäna och loppet mot herravälde har nu intensifierats. Novo Nordisk må ha varit först ut men tar värderingen rygg för den stigande konkurrensen och hur kommer det danska bolaget att stå sig?

Aktieanalyser

Dela med dig