Aktiespararna

Konkurserna haglar runt om i Sverige

1 mars 20232 min lästid
Konkurserna ökar kraftigt i Sverige. .
Under februari ökade konkurserna med 20 procent och totalt gick 545 aktiebolag i konkurs, vilket motsvarar den högsta konkurssiffran på tio år.

Nyheten kommer från kreditupplysningsföretaget Creditsafe, som skriver det i ett pressmeddelande.

“Vi kan konstatera att Sveriges företagare har det fortsatt tufft. För sjunde månaden i rad ser vi ökade konkurser. Även om februari inte uppvisar fullt så kraftig uppgång som tidigare månader, är det trots allt högsta siffran på 10 år. Framförallt beror uppgången på ökade kostnader och minskad efterfrågan, konsumenterna håller igen i sin konsumtion”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Intressant är att konkurserna har tagit rejäl fart i storstadsområdena. Under februari ökade de med 49 procent i Skåne, 57 procent i Västra Götaland och 28 procent i Stockholm.

Det är byggbolagen som toppar konkurslistan, men den största konkursen för månaden var inom flygbranschen med Air Leap Aviation som omsätter 278 miljoner kronor.

Även UC har kommit med sina konkurssiffror för februari. De visar att konkurserna var upp 11 procent och att Sverige sticker ut i ett nordiskt sammanhang.

“I Sverige har ökningen varit dramatisk under hösten också i jämförelse med våra grannländer, och vi hade det högsta antalet konkurser på tio år under de sista sex månaderna 2022../../..Jag skulle också säga att en av anledningarna till att höjningen ser så dramatisk ut i Sverige i jämförelse med vår grannländer i Norden är att vi gått från mycket låga jämförelsenivåerna under pandemin 2021”, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Dela med dig