Aktiespararna

Konkurserna minskade i juni för första gången på två år

Av Jessika Bouveng
1 juli 20242 min lästid
Konkurserna vände ner i juni för första gången på två år. Samtidigt spår en expert att 2024 kommer att bli ett tufft år för svenskt företagande sett till antal konkurser.

För första gången på två år minskade konkurserna i Sverige i juni. Det visar de senaste siffrorna från kreditupplysningsbolaget UC.

Konkurserna minskade med 4% och som mest inom hotell- och restaurangbranschen med 38%.

“Ända sedan augusti 2022 har konkurserna månad för månad ökat i jämförelse med tidigare år till nya mardrömsnivåer. Den minskning vi nu ser är en tydlig indikation på att alla de politiska åtgärder som vidtagits under våren, inklusive Riksbankens räntesänkning i maj, fått positiva effekter på svenskt näringsliv”, säger UC:s vd Gabriella Göransson.

2024 blir ett tufft år

UC:s statistik omfattar alla bolagstyper medan siffror från branschkollegan Creditsafe avser endast aktiebolag. Enligt nya siffror från Creditsafe gick 864 aktiebolag i konkurs, vilket är en ökning med 3 % jämfört med juni förra året.

Totalt under första halvåret har 5 442 aktiebolag gått i konkurs vilket är 39% fler konkurser jämfört med året innan.

”Juni uppvisar en liten ökning i procentuella tal, men antalet konkurser denna månad är fortfarande historiskt högt. Det är viktigt att komma ihåg att juni förra året var en av de månader med högst antal konkurser under hela 2023. Även om nivåerna ser ut att ha stabiliserats, kommer det här året att bli ett av de tuffaste för svenska företag ur ett konkursperspektiv”, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

I en genomgång av olika branscher har det varit som tuffast för bland annat fastighetsbolag, bilhandlare och byggbolag.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig