Aktiespararna

Konkurserna på högsta nivån sedan 1996

Av Finwire/Redaktionen
2 april 20241 min lästid
Konkurserna har nu stigit 20 månader i rad.
Konkurserna i Sverige fortsatte att stiga även under mars, visar nya siffror från kreditupplysningsbolagen Creditsafe och UC.

Creditsafes siffror, vilka omfattar aktiebolag, visar att konkurserna ökade med 41% under mars jämfört med samma månad året innan.

I absoluta tal handlar det om 804 aktiebolag som gick i konkurs, mot 571 under motsvarande period 2023.

Konkurserna har nu stigit 20 månader i rad.

“Första kvartalet har varit bekymmersamt och väldigt tungt för många företagare. Även om mars inte står för en lika dramatisk ökning som inledningen av året så är det svårt att tala om några betydande ljusglimtar. Snarare ligger mars väldigt högt. Det är också högsta siffran vi noterat för en mars månad sedan 1996”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Antalet nyregistrerade bolag minskade samtidigt med 14% under mars mot fjolåret.

UC:s siffror, vilka omfattar alla bolagstyper, visar att konkurserna steg med 36% under mars. Därutöver framgår det också att varslen ökat med närmare 40% till följd av konkurserna.

“De långvarigt höga konkurstalen inom flera branscher, såsom byggindustrin och hotell- och restaurang, får tydliga konsekvenser på arbetslöshetsstatistiken då varsel inom dessa branscher ökar”, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Antalet nystartade bolag föll med 17% under mars.


Marknadsnyheter

Dela med dig