Aktiespararna

Köp aktierna som rasat - här är bankens favoriter

Av Jessika Bouveng
9 februari 20232 min lästid
Portföljförvaltaren går igenom vilka sektorer som det går bäst för just nu och tipsar även om vilka aktier det kan vara läge att köpa.

Igår släppte Carnegie Private Banking ett nytt avsnitt av podcasten Investera & Agera där portföljförvaltaren Peter Nelson medverkade. 

Han lyfter bland annat att vi just nu ser många stora rörelser på marknaden. Nuläget på börsen summerar han som en rivstart på året där bland annat spekulationerna huruvida vi nått en inflationstopp går varma.

Positivt är att oron kring energifrågan har avtagit, Kina har taggat ner vad gäller sina tidigare mycket hårda covid policies - något som är positivt för konjunkturen.

Hur ser banken på de olika sektorerna i rådande läge?

Bank är det som sticker ut mest på uppsidan för tillfället. Flera banker har gått starkt det senaste och redovisat fina rapporter, med undantag från Handelsbanken som kom med rapport som marknaden inte reagerade positivt på och aktien rasade. Men i det stora hela står sektorn stabilt menar Peter Nelson.


Tittar vi istället på sektorer som det gått sämre för hittar vi fastigheter som snarare tagit stryk av räntesituationen. Med tanke på att sektorn haltade redan förra året, så är dock redan mycket av det negativa redan inräknat i aktiekurserna.

Köp vissa förlorare, men var selektiv


Tills sist går förvaltaren in på ämnet portfölj och strategi. Banken har en fortsatt försiktig syn på aktiemarknaden och har haft undervikt i aktier sedan april.

De aktier som det dock gått bra för det senaste är tillväxtaktier och de bolag som var förlorare förra året. Rådet till investerare blir från förvaltaren att köpa dessa förlorare, men med försiktighet. Var selektiv och välj inte bolag som går med förlust eller som kommer att ha det svårt med höga räntor. Det kan till och med vara läge att sälja dessa.

De aktier som banken har viktat upp på den svenska marknaden är EQT, Lifco, Balder, Getinge och Arjo

“Det är några bolag som har förutsättningar för att klara sig lite bättre i år efter stora fall tidigare år. Dem äger vi i vår svenska portfölj”

Aktietips

Dela med dig