Aktiespararna

Köp den utmärkta sparaktien

7 min lästid
Konsultbolaget fortsätter att leverera.
Konsultbolaget fortsätter att leverera. Utsikterna är ljusa och värderingen är överkomlig.

Kvalitetsbolag

BTS är ett kvalitetsbolag av den gamla skolan. Långsiktighet och hårt arbete är centrala delar i den gamla skolans modell för värdeskapande. För varje byggsten som adderas till helheten, ökar värdet på såväl erbjudandet som på bolaget.

I fallet BTS mixas en global organisk tillväxtmodell med noggranna kompletteringsförvärv. Fokus ligger inte på att jaga nästa kvartal, utan på att anpassa sig inför nästa årtionde genom att finjustera det marknadsledande erbjudandet och bredda rörelsen.

Det är ingen nyhet att ägarledda bolag ger en helt annan profil än tjänstemannastyrda bolag. BTS vd, tillika grundare och största ägare, Henrik Ekelund är lika mån om sina egna intressen som andra aktieägares. Och det märks i hur bolaget styrs. Pilotskolan fungerar.

Operativ medvind

Backar vi bandet grundades BTS år 1986. Akronymen stod initialt för Business Training Systems, men det namnet ligger i det förflutna. Operativ medvind är istället ordet för dagen. Det andra kvartalet i år markerade det tolfte rekordkvartalet i rad för bolaget.

Under det första halvåret ökade koncernens intäkter med 17 procent. Samtidigt steg rörelseresultatet med 24 procent. Trots nya rekord var det andra kvartalet sekventiellt något svalare än årets första kvartal. Tillfällig intäktsförflyttning i den europeiska divisionen och svagare utveckling för koncernens minsta affärsområde, APG, hämmade resultatlyftet.

Utsikterna inför det andra halvåret är desto bättre. I samband med halvårsrapporten justerades prognosen för helåret upp. Enligt den nya guidningen bedöms resultatet före skatt bli väsentligt bättre än föregående år. I BTS-termer betyder det en resultatförbättring i storleksordningen 20–25 procent.

Unik nisch

Strategikonsulter finns det gott om. Välkända namn som Boston Consulting, Bain och McKinsey tävlar om att formulera rätt strategier för storbolagen. BTS fokuserar på en annan del av strategiarbetet. Genomförandet. Med hjälp av 781 medarbetare hjälper koncernen storbolag att genomföra omställningar.

När förändringens vindar blåser uppstår naturliga omställningsbehov i organisationer och behovet av företagets tjänster ökar. Totalmarknaden växer cirka 4–5 procent årligen och den nisch som BTS vänder sig mot är värd omkring 30 miljarder dollar årligen.

Verksamhet bedrivs idag på sex kontinenter. Närmare hälften av intäkterna hämtas från Nordamerika som länge har varit bolagets tillväxtmotor. Den europeiska divisionen, övriga världen och APG svarar för resterande del av intäktsbasen.

Marknadsbilden är fragmenterad. Det betyder att BTS konkurrerar med en stor mängd små- och medelstora utbildningsbolag. Viss konkurrens finns även från universitetsvärlden. Som tydlig marknadsledare finns stora möjligheter för BTS att växa vidare inom sin nisch, både organiskt och via förvärv.

Specialisering ger fördelar

Med global närvaro och ett heltäckande erbjudande är BTS en attraktiv partner när större företag ska genomföra förändringar. Att få med sig hela organisationen, från chefer på dotterbolag till marknadsavdelningen, är långt mycket svårare i praktiken än på pappret.

Det handlar om att förändra beteenden, ändra etablerade uppfattningar och lära sig att arbeta tillsammans över generationsgränser. Det är BTS paradgrenar. Och framgång föder ny framgång för bolaget. BTS verkar inom en förtroendebransch där en lång historik med ett starkt track record ger trygghet för såväl befintliga som för nya kunder.

Tänk dig själv in i situationen. Du är chef för ett multinationellt företag som möter ett betydande förändringstryck. Skillnaden mellan att lyckas och misslyckas ligger i att den nya strategin framgångsrikt implementeras i hela den gränsöverskridande organisationen.

Letar du efter den billigast möjliga leverantören i detta läge? Sannolikt inte. I en global upphandling eftersöks istället pålitlighet och att leverans sker med genomgående hög kvalitet i alla världens hörn. Priset blir en sekundär fråga när du söker en strategipartner.

Addera långa kontrakt och en mycket intressant affär växer fram. Denna dynamik skapar inträdesbarriärer som är svåra att se med blotta ögat. Värdet finns där, men syns inte. Tidigare framgång ger också BTS möjligheter att attrahera talanger i en större utsträckning.

Skalbarhet

Skalbarhet är i regel svårt i ett konsultföretag. Vanligtvis är det ett-ett-relation mellan antalet konsulter, debiterbara timmar och bolagets intäkter. Omkring 60 procent av BTS intäkter genereras från lärarledda seminarier så kallade work-shops, medan kundanpassningar och licensintäkter svarar för resterande del av intäktsbasen.

BTS arbetar kontinuerligt med att utöka licensandelen i intäkterna genom att erbjuda nya digitala verktyg. Samtidigt ökar värdet med ett växande antal kundanpassningar. Bolaget utvidgar sin databank av immateriella tillgångar och arbetet syns i marginaltrenden.

Sedan år 2017 har rörelsemarginalen (EBIT), kvartal för kvartal, ökat från 10,1 procent till 11,7 procent på rullande årsbasis. Under de senaste åren har BTS investerat betydande belopp i sina digitala verktyg och en stor del av kostnaderna har tagits över resultatet.

Baserat på våra prognoser handlas aktien till ett p/e-tal på 21 gånger för innevarande år och 18 gånger för nästa år. Nivån är överkomlig i ett kvalitetsbolag. Rekommendationen landar i att köp och behålla. Återinvestera den halvårsvisa kupongen och lyft blicken några år.

Christoffer Ahnemark

FÖRETAGSBESKRIVNING

BTS Group är ett konsultbolag nischat mot implementering av strategier. Marknaden är global. Bolaget är sedan år 2001 noterat på Stockholmsbörsen och största ägare är vd Henrik Ekelund.

BÖRSTEMPERATUR

Marknadens syn på ledningens kompetens: AAAAA (5)
Tillväxtpotential: AAAAA (5)
Direktavkastning: AAA (3)
Lönsamhet: AAAA (4)
Trygg placering: AAAAA (5)

LEDNING

Vd och grundare Henrik Ekelund äger 4 005 034 aktier till ett värde av cirka 700 miljoner kronor

Nyckeltal - 2018 - 2019P - 2020P

Omsättning, miljoner kronor - 1598 - 1871 - 2103

Rörelsemarginal, i % - 11,4 - 11,8 - 12,0

Vinst per aktie, kr - 6,56 - 8,28 - 9,54

P/e-tal (kurs 174 kr) - x - 21 - 18,2

Utdelning per aktie, kr - 3,60 - 4,40 - 5,00

Aktietips

Dela med dig