Aktiespararna

Köpen inför pappa-ledigheten

14 april 20213 min lästid
Kassan är fortfarande relativt stor på 37 procent men det känns tryggt. Med en börsmarknad som förr eller senare kommer behöva en andningspaus.


Vi har haft fenomenala uppgångar trots ett mindre bakslag idag.

Mest intressant är dock vad som händer med underliggande USA-inflation och hur denna påverkas av flaskhalsar i industrin, köpstarka hushåll i spåren av den senaste omgången hushållscheckar (stimulanser) och uppdämda konsumtionsbehov när ekonomin åter börjar öppna upp.

Kärninflationen, exklusive priser på mat och energi, har varit oväntat svag i början av året efter tre månader i rad med mycket måttliga månatliga prisökningar.

Inflationen i Sverige kom in på 1,9 procent i mars, mitt i prick enligt Riksbankens prognos.

Det är ett glädjebesked för centralbanken efter kallsupen i februari, då inflationen mätt som KPIF landade på svaga 1,5.

Nog om det och tillbaka till mina köp denna vecka.

Jag tar in SBB och Nordnet i portföljen. Två bolag jag ser en fin uppsida.

Samhällsbyggnadsbolag i Norden B:

Fastighetsbranschen har inte hängt på index alls och det är inte så jättekonstigt med tanke på en pandemi där många av bolagen har haft det oerhört tuff. Corona-tappet har inte återhämtats och vissa har haft det tuffare än andra.

I detta bolag har dock verksamheten tuffat på riktigt bra under 2020 och bolaget tar allt snabbare steg mot ett högre kreditbetyg och stärka sin finansiella position.

Här får man ett bolag som vill gå mer och mer mot offentliga hus och fastigheter med långa kontrakt.

Pilotskolan är fenomenal där VD är största ägare – vilket ibland kan medföra en risk också såklart i att det blir väldigt personberoende. Men vill man ha en VD som är offensiv och tror på sin sak så är det rätt man på rätt plats.

SBB kommer utgöra 10 procent av portföljen. En krydda i en säker bransch titulerar jag det som. Utdelningen som är kvartalsåterkommande är också ett plus.

Nordnet

Avanza har haft ett par fantastiska kvartal, inte konstigt med tanke på samhällstrenden. Nu har Nordnet kommit in på börsen och är lite revanschsugna med tanke på hur det slutade sist.

Aktien är upp cirka 30 procent i år, vilket är respektingivande.

Storbankerna kommer att tappa mer mark när enkelheten finns hos nätmäklarna.

Nordnet har en stark position, inte bara i Sverige utan Finland, Norge och Danmark.

Jag köper aktien med 6 procent av portföljen.

Jag kommer från och med lördag vara pappaledig och låta kassan gro sig varm och låta dessa hästar fortsätta löpa.

Dela med dig