Aktiespararna

Analytikerduon köper in nytt bolag efter rapport

Av Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson
3 november 20226 min lästid
Korta Portföljen tar in en helt ny aktie - och fyller på i folkaktien

Om marknaden:

Vi kan summera en stark oktobermånad med börsuppgångar på omkring 10 % där såväl fallande räntor som en överlag bra rapportperiod bidragit till den pigga börsen.

Vi kan dock notera att den för tillfället överköpta börsen (OMXS30) varken orkade över 2000-nivån eller 200-dagars glidande medelvärde där Fed lade krokben för fortsatt uppgång under gårdagskvällen.

Räntehöjningen på 75 punkter var väntad men kommunikationen efteråt var inte vad marknaden hade hoppats på där Fed-chef Powell bland annat sa “it is very premature to think about pausing".

Även om vi känt viss stress att vår kassa i portföljen uppgått till över 15 % senaste tiden, samtidigt som börsen fortsatt att stiga, så ville vi ändå ha lite hängslen och livrem över gårdagens Fed-event. Just för att vi ansåg att marknaden återigen hoppades på för mycket från Fed.

När detta nu är avklarat och vi idag fått en nedgång på börsen väljer vi att återigen öka på aktieexponeringen.

Till portföljen

Fyller på i kärninnehavet

Wallenbergsägda investor fortsätter att vara en ett kärninnehav i portföljen genom en bred exponering mot svenska högkvalitativa bolag. Vi konstaterat att aktien, den senaste tidens goda utveckling till trots, fortsatt handlas på en god rabatt om cirka 16%.

Det är något över 3 års snittet, vilket uppskattas särskilt när fokus hamnar på kvalité och rimliga värderingar. Efter den senaste tidens stora kassa väljer vi att fylla på lite och köper ytterligare 150 aktier.

Säljer av efter kursrusning

SBB fortsätter som vanligt att vara i blickfånget. Förra torsdagen presenterade bolaget en stark men inte överraskande kvartalsrapport och sedan dess har det varit full action i aktien.

Under måndagsmorgonen gästade VD och grundare Ilija Batljan Aktiespararna och utvecklade bland annat sina tankar kring SBB:s långsiktiga strategi och tankarna bakom avknoppningen av det nya bostadsbolaget som väntas vara redo för börsdebut redan innan nyår, se hela intervjun här. (https://www.aktiespararna.se/nyheter/ilija-batljan-sbbs-tillvaxt-kan-aterupptas-nasta-ar)

Därefter tog aktien rejäl fart när ett antal blankare valde att minska sina positioner. På två dagar gick aktien från 12,8 till 18,50, alltså över 40% rusning.

Vi valde då att plocka hem lite vinst från aktien som länge varit en surdeg i portföljen och sålde halva vårt innehav i tisdags (kommunicerat i separat inlägg) till kursen 17,96. Restarande innehav blir kvar som en spännande post i portföljen.

Nytt bolag in i portföljen

Europris är en ledande norsk lågprisaffär men ett ungefärligt liknande butikskoncept som svenska ÖoB, vilka Europris är i process att köpa upp i skrivande stund. Bolaget har visat sig vara en stabil tillväxtpelare även i osäkra tider då konsumtionen förvisso faller men istället riktar sig mer mot lågprissegmentet.

Trots tuffa jämförelsekvartal då aktien blev något av en pandemivinnare när allt fler fixade hemma och gränserna var stängda, har bolaget fortsatt att prestera väl. Omsättningen under de första 9 månaderna steg med 9% och marginalen höll sig fortsatt på goda nivåer trots höga fraktpriser från Asien, där många av bolagets produkter kommer ifrån.

Bolagsledningen har varit skickliga på att elprissäkra och står därför väl rustade inför q4:an som normalt är bolagets starkaste på grund av julhandeln. Aktien handlas kring p/e 11 på de kommande årens vinster och med en direktavkastning kring 5%.

Med tanke på bolagets stabilitet i lågkonjunkturer, tycker vi att bolaget förtjänar en premiumvärdering och vi ser därmed viss uppsida i aktien.

Övriga portföljkommentarer

AstraZeneca är ett av portföljens största innehav men har hittills varit en besvikelse även om vi sett viss tillfriskning på slutet.

Den 29 september skrev vi: “Kurstrenden är svag och såväl långa som korta glidande medelvärden har brutits under men efter en nedgång på 17 % från toppen tror vi aktien bildat en botten kring 1200 kronor. Aktien är kraftigt översåld (RSI under 30) tillsammans med att 1200 kronor agerat såväl stöd som motstånd tidigare under året. Det tillsammans med den positiva vy vi har kring bolagets framtida vinstförmåga gör att aktien behålls i portföljen tills vidare.”

Hittills har det varit rätt och aktien är nu tillbaka på samma nivåer som när vi köpte den i början på september. Vi väljer att låta innehavet utgöra 10 % av portföljen ett tag till.

Truecaller

Vidare gläds vi åt att vi “orkade” sitta kvar i Truecaller-aktien då den repat sig starkt på slutet (blankarrapport sänkte aktien) och är upp 35 % på en månad.

Även om riskpremien i aktien såklart stiger kortsiktigt när en blankare går ut och kommunicerar så pass aggressivt som i det här fallet Viceroy gjorde så argumenterade vi samtidigt för att multiplarna kommit ned extremt mycket och att den lönsamma tillväxten inte bör glömmas bort. Utvecklingen följs noga framåt.

Veckans affärer:

Sälj SBB B, 1498 aktier till kurs 17,96 (kommunicerat i tisdags)

Köp Investor B, 150 aktier till kurs 177,50

Köp Europris, 800 aktier till kurs 61,90 

Se hela portföljen här


/Robert Andersson & Carl-Henrik Söderberg

Dela med dig