Aktiespararna

Köpläge i kvalitetsbolaget

16 november 20214 min lästid
Dometic.
Trots leverantörsproblem och en stigande kostnadsinflation ser utsikterna ljusa ut för Dometic. Storyn är intakt och vi gillar vad vi ser. Köp.

Företagsbeskrivning: Dometic är den globalt största leverantören av utrustning för så kallat ”mobile living”, främst till husbilar, husvagnar och båtar. Utrustning som exempelvis luftkonditionering, markiser, vattenvärmare, toaletter, ugnar och kylskåp.

"I grunden en bra rapport trots tufft bemötande på börsen"

"Leveranssituationen förblir den största osäkerhetsfaktorn och det är svårt att förutsäga när situationen kommer att stabiliseras". Så kommenterade bland annat Dometics vd Juan Vargues bolagets rapport för det tredje kvartalet. En bild som delas av många bolag för tillfället. Problem som å ena sidan är av övergående karaktär men som samtidigt är svåra att estimera livslängden på.

För den långsiktige är det viktigaste dock att konstatera att Dometic faktiskt visar att de på ett framgångsrikt sätt lyckats föra över kostnader till sina kunder, något vi kan förvänta oss fortsätta även nästa år. Det är en styrka som belyser det faktum att Dometic är en global marknadsledare med ett starkt varumärke.

I övrigt tar vi med oss vetskapen om en fortsatt stark underliggande efterfrågan, en orderbok på rekordnivåer, låga lagernivåer samtidigt som bolagets service- och eftermarknadsandel fortsätter att stiga, främst tack vare flertalet förvärv som gjorts inom just den nischen.


Dometics aktiekurs (gul linje) i relation till börsen (lila linje) senaste tre åren.

Ett mindre cykliskt bolag

Detta är också i linje med bolagets strategi att bli ett bolag med lägre cykliska variationer och medför stabila intäkter med högre lönsamhet. Det är egenskaper vi uppskattar. I grunden en bra rapport trots tufft bemötande på börsen.

Förvärv

Förvärv är en viktig del av Dometics tillväxtagenda och potentialen för större värdeskapande förvärv ses som tämligen goda när vi ser till bolagets räkenskaper. Den finansiella muskeln har åter byggts upp och bolagets nettoskuld är nu under 2 gånger ebitda. Så länge bolaget kan hitta rätt bolag till rätt pris så finns det med andra ord en tydlig trigger här.

Slutsats och värdering

Mycket talar för ett starkt helår och rörelsemarginalen ser ut att åter närma sig toppnivåer ifrån 2018 kring 14 procent ackompanjerad av en god organisk tillväxt. Blickar vi in i nästa år är sannolikt produktionsstörningar åter att vänta men marginalen bör åtminstone kunna försvaras samtidigt som tillväxt kommer att fortsätta generas.

Aktien handlas för närvarande till p/e 24 på innevarande års siffror och skuldjusterat (ev/ebit) till 18 gånger rörelseresultatet. Siffror vi finner rimliga givet bolagets kvalitéer, relativt sektorn som helhet och sett till vad aktien historiskt har värderats till.

Lägger vi ihop vår prognosticerade vinst per aktie på 6,8 kronor för nästa år och multiplicerar det med rådande vinstmultiplar kring p/e 25 landar riktkursen således på 170 kronor på tolv månaders sikt, en uppsida på dryga 20 procent ifrån dagsaktuell kurs. Vi köper.

Bolaget i siffror

Miljoner SEK - 2020 - P2021 - P2022

Omsättning, - 16207 - 20750 - 22825

Rörelsemarginal, % - 11,6 - 14 - 14,5

Vinst/aktie justerad - 1,5 - 6 - 6,8

P/e (Kurs 140 SEK) - x - 23 - 20,5

Direktavkastning % - x - 2 - 2,5

Ledning: Vd Juan Vargues äger 733 483 aktier till ett värde om 100 000 000 kronor.

Optimisten tror att bolagets starka marknadsposition, tillväxtmöjligheter samt den ökade eftermarknadsandelen tillsammans tar Dometic till nya höjder.

Pessimisten räds primärt att komponentbrist och högre priser på insatsvaror kommer att spöka längre än förväntat.

Aktietips

Dela med dig